Serieus, Nederlander heeft MONEY TO BLOW!

Damn son, al die positieve nieuwsberichten, je wordt er bijna eng van. Hoewel, elke keer krijgen we te horen dat we meer verdienen en dat we meer uitgeven. Kun je daar eigenlijk wel genoeg van krijgen? Juist, nee! Heel Nederland juicht en koopt champies in de club. 

 

Get in!

“Wat is er gebeurd dat jullie ineens zo enthousiast zijn?” Well, het statistiekenbureau CBS meldde vanochtend om 6:00 dat de consumenten 2,3 procent meer uitgeven dan vorig jaar in augustus! Dat is een nogal hoog cijfer, als je nagaat dat Rutte puur en alleen wordt bekritiseert omdat de middenklassers niet genoeg worden gecompenseerd, zoals met hogere lonen. Heel raar dat ze dan wel 2,3 procent meer uitgeven, maar dat zal vast aan ons liggen. Jij en ik geven 6 procent meer uit aan kleding en woninginrichting en een andere stijging komt door alle andere goederen die je kunt verzinnen bij elkaar. Daaronder kan eten vallen, maar ook Spotify, Netflix, benzine, tijdschriften, muziekinstrumenten (moet ik nog doorgaan?), boeken en agenda’s. In ieder geval, 2,3 procent is een dikke stijging.  Toch bedankt, Markie Mark. 

Waarom gaat dit over augustus terwijl we toch echt al in oktober zitten, zal je je wellicht afvragen. Dat komt omdat de statistieken niet zo snel gaan als de tijd vordert. Kijk maar bij bedrijven, ergens in maart van 2018 zullen ze pas de resultaten over heel 2017 kunnen publiceren. Vooral bij multinationals duurt het altijd even een tijdje. Wanneer zoiets dan eindelijk klaar is, moet het nog vele malen worden nagekeken.

 

Dit is nog beter

Bij de 2,3 procent consumptiestijging blijft het niet. De termen in dit verhaal klinken trouwens ernstig saai, maar dat laten we maar zoals het is. Voor nu dan. Het CBS wist vandaag ook te melden dat de investering van bedrijven met 8 procent waren gestegen. 8 damn procent! Als je een beetje doorgewinterde statisticus vraagt wat normale stijgingen zijn, krijg je geen antwoord boven de 5 procent. Super dus, dat bedrijven ten opzichte van augustus 2016 zoveel meer uitgeven. Meer investeringen betekent dat het goed gaat met de economie, omdat mensen pas weer geld gaan uitgeven in goede tijden. In slechte tijden ga je veel minder snel investeren, omdat je dan een buffer voor de slechte tijd wilt opbouwen. 

Kortom, pop nog een extra Möet in de club, kan jou het ook schelen!

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.