Help, wat als de Brexit ons óók kapotmaakt?

Alleen de Britten hebben last van een Brexit? Mooi niet dus! Rabobank heeft onderzoek gedaan en daaruit is gekomen dat een harde Brexit de Nederlander 4.000 euro per jaar kan gaan kosten. De Britten zelf liggen op een nog grotere pijnbank, die lijden namelijk 13.500 per Brit aan euro’s kwijt. Lekker hoor, zo’n EU-uittrede. 

 

I’m not your buddy, friend

Wat was dat ook alweer, een harde Brexit? Een harde Brexit is een uittrede uit de Europese Unie, zonder dat er handelsverdragen besproken worden. Wanneer je uit de Europese Unie stapt, verlies je heel veel handelsverdragen met EU-landen. Dit kun je allemaal alsnog apart onderhandelen, zodat je niet in de EU zit, maar wel gebruik kunt maken van de handelsvoorzieningen. Zou je dat (deels) lukken als Groot-Brittannië, dan heb je een zachte Brexit. Indien de onderhandelingen mislukken en een van de twee het vertrouwen in de ander opzegt, zijn er geen onderlinge verdragen meer. Dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat Groot-Brittannië weer invoerrechten moet betalen bij grenzen van EU-landen, of überhaupt niet meer kan handelen in bepaalde landen. Daarom is het voor de Britten belangrijk dat ze hun hand niet overspelen en niet al te veel eisen stellen. Het kan Groot-Brittannië 450 miljard euro gaan kosten, oftewel 13.500 euro per werkende Brit.

Brexit is voor de rijken in ons land, die kunnen recessies aan. – George Osborne

Nederland moet uitkijken

De gevolgen voor Nederland zijn ook 4.000 per werkende Nederlander. “Maar wij blijven toch gewoon in de EU?” Zeker waar. Alleen een van onze grootste exportlanden is het Verenigd Koninkrijk. Als we dus niet meer vrij kunnen handelen met hen, dan zal er veel vraag vanuit Groot-Brittannië verloren gaan. Minder vraag betekent minder productie voor een bedrijf. Je produceert minder, dus heb je minder mensen nodig of ga je ze lager loon betalen. Zo verlies je dus geld omdat die Britten zo nodig uit de Europese Unie moeten. Bedankt hé, Wayne Rooney. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.