Abonnement bij T-Mobile? Geluksvogel!

Maar echt. De Autoriteit Consument en Markt heeft bepaald dat T-Mobile gewoon door mag gaan met het aanbieden van datavrij Spotify en Deezer streamen. Normaal is de ACM die norse leraar die niets toestaat en helemaal alleen leeft, maar deze keer zagen zij geen probleem in de beslissing van T-Mobile. Je kunt dus gewoon rustig genieten van je datavrij muziekstreamen.

 

Bits of Music

T-Mobile heeft dus ooit de beslissing genomen om de concurrentie een stap voor te zijn. Als je een abonnement bij hen neemt dat meer dan 6GB internet bevat krijg je daar dus datavrij muziekstreamen bij. Dat geldt voor een heleboel muziekdiensten, maar de meest bekende zijn toch wel Spotify, Deezer, Q-Music en Nederland.fm. Hierna kwam er gezeik van veel instanties die dit oneerlijke concurrentie vonden en al dat soort verwijten. Het kon de roze muziekdienst niets minder interesseren, maar uiteindelijk maakte de activistische organisatie Bits of Freedom, die strijden voor internetvrijheid, er serieus werk van. Uiteindelijk oordeelde dezelfde norse leraar (ACM dus) dat T-Mobile met zijn datavrije muziek de Nederlandse wet overtrad. In april oordeelde de rechter echter gunstiger voor de roze abonnee: de regels in ons land zijn in strijd met de Europese netneutraliteitsregels. Nice.

 

“En nu is ‘t klaar”

Dat zou je misschien hopen; niet dus. Bits of Freedom zegt het besluit van de rechter en van de ACM aan te vechten, omdat het zwak zou zijn en de regels onbewust zou versoepelen. Het is nu alsnog belangrijk uit te leggen wat netneutraliteit uit te leggen, komt het: het gelijk behandelen van alle data. Je mag dus bijvoorbeeld Apple Music niet langzamer laten gaan dan Spotify, omdat je een gunstig contract hebt met Spotify of een hekel aan Apple Music. Alle data moet even snel verwerkt worden en zo zou je dus ook niet mogen beslissen dat je met de T-Mobile data geen Netflix mag kijken. Je mag niemand benadelen, maar ook niemand voorrang geven dus. Dat zou nu wel gebeuren met de muziekdiensten, zegt Bits of Freedom. Waarom de rechter toch vóór T-Mobile kiest? Als muziekdienst kun je je aanmelden bij T-Mobile en dan kom je ook in aanmerking voor de gratis data waardoor abonnees jouw dienst eerder zullen gebruiken. Je moet het dus bekijken vanuit de muziekdiensten en niet vanuit de providers. 

 

We houden je op de hoogte!

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.