HOERA! Het regeerakkoord Rutte III kan van start; dit is wat we weten

Na meer dan 200 dagen formeren, compromissen sluiten en principes laten varen zijn de fracties er dan eindelijk uit: er komt een Rutte III met de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. In plaats van het vorige kabinet, is deze mogelijk nieuwe regering rechtser ingesteld, of in ieder geval liberaler. Vandaag worden alle plannen gepresenteerd en wij zetten alvast de uitgelekte actiepunten voor je op een rij. Simpel toch?

 

Btw

Allereerst gaat het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. In Nederland heb je drie tarieven, waarvan een 0 procent is (voor medicijnen bijv.), de tweede 6 procent (voor noodzakelijke goederen als eten) en het normale tarief van 21 procent. Dat middelste tarief zal nu dus met 3 procentpunten omhoog gebracht worden. Het is dus een stijging van 50 procent. Waarom dit gebeurt? De regering heeft lagere inkomstenbelastingen toegezegd en dat moet ergens van betaald worden. Dat doen ze dus met de verhoging van het lage btw-tarief. 

 

Dienstplicht

Er wordt een soort vrijwillige maatschappelijke dienstplicht ingevoerd, dit was een wens van de CDA. Jongeren krijgen voorrang bij de overheid als ze vrijwillig een maatschappelijke stage hebben gedaan, zoals ouderenhulp of putjesscheppen. Alles wat jij kan verzinnen dat bijdraagt aan een betere maatschappij. Haagse bronnen bevestigen berichten in het AD dat jongeren die een maatschappelijke dienstplicht hebben gedaan een certificaat krijgen. Met dat certificaat krijgen ze voorrang bij sollicitaties bij de overheid. Het is wel een rare term; vrijwillige dienstplicht. Maar ja, je snapt wat het inhoudt.

 

Asielzoekers

Asielzoekersbeleid, dat is het punt waarop in ieder geval twintig procent van de mensen (a.k.a. PVV’ers) zitten te wachten. Hoe gaat dat uitpakken en is het strenger geworden? Gaan ze nu eindelijk direct het land uit bij weigering van asiel? Het zit zo: De Volkskrant wist te melden dat asielzoekers de eerste twee jaar nadat ze een verblijfsstatus gekregen hebben, nog geen recht hebben op een uitkering of toeslagen. Dat betekent dat ze niet meer profiteren van de zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderbijslag. Verdere plannen over integratie en uitgaven daaraan zien we vanmiddag gepresenteerd.  

 

Gisteravond was nog een lange avond. Maaltijden werden bezorgd op het kantoor van de VVD-fractie en ook D66 werd gelukkig gemaakt met bezorgde pizza’s. We gaan zien wat voor plannen er nog meer in het regeerakkoord staan, we houden je op de hoogte!

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.