“Mogen we even storen?”, aldus de Europese Commissie tegen onze banken

De Europese Commissie,  boefjes als ze zijn, hebben vorige week dinsdag een inval gedaan bij de Nederlandse Vereniging van Banken. Wat? Bestaat dat? De NVB bestaat uit bijna alle grote traditionele banken, als een soort sekte, om ervoor te zorgen dat er niemand benadeeld wordt en dat alles eerlijk gaat. Prima allemaal, maar de moderne banken krijgen niets.

 

Too big to listen

De Nederlandse Vereniging van Banken is opgericht om ervoor te zorgen dat de belangen van de grote banken worden behartigd. Zie het als een soort vakbond voor bankiers, maar dan net iets anders. Ook zorgt deze vereniging ervoor dat de concurrentie in het gehele bankwezen aanwezig blijft. Concurrentie is goed, want dan wordt een bedrijf gedwongen te vernieuwen, zo denkt de vereniging. Hoe ironisch is het dan dat juist de Europese Commissie de NVB ervan beschuldigt nieuwe bankinitiatieven – nieuwe concurrenten dus – te dwarsbomen. Zo wil ik ook best pleiten voor een concurrerend bankwezen. Geen daden, maar woorden in dit geval.

 

Dat was gelijk ook de reden dat de Europese Commissie was binnengevallen in het kantoor; ze deden onderzoek in hoeverre online aanbieders van financiële diensten gedwarsboomd werden door de grote jongens als ING, ABN AMRO en Rabobank. Die fintech bedrijven schijnen er dus nogal last van te hebben. Zo zouden ze geen toegang hebben gekregen tot gegevens over klanten waar ze wel recht op hebben. Stukje concurrentievervalsing van de big boys. 

De NVB heeft Brussel volledige medewerking toegezegd.

Technisch geld

“Je zei net fintech, wat is dat dan?” Fintech is een afkorting voor financial technology, of gewoon financiële technologie. Die Britten willen altijd interessant doen. Hiermee worden eigenlijk alle financiële initiatieven bedoeld die van enige mate van technische ondersteuning gebruik maken. Dan hebben we het niet over onszelf. Natuurlijk maken wij gebruik van technische dingen zoals een website, maar dat is niet echt onze core business. Bux, dat beursspel ja, is bijvoorbeeld een heel goed voorbeeld van fintech. Ze laten mensen via een app oefenen met beleggen en uiteindelijk kun je er zelf ook echt geld op storten. Of wat dacht je van de online-bank Bunq? Die maken geniaal gebruik van de digitale wereld en hebben een mobile-only beleid. 

 

Omdat dit relatief kleine initiatieven zijn ten opzichte van de traditionele banken is het logisch dat de ING’s en Rabo’s de concurrentie op zijn minst willen verstoren. Hun eigen winst komt door die new fuckers in gevaar. Dat wil je koste wat het kost voorkomen, en dan ga je dit soort trucjes uithalen. Succes Europese Commissie!

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.