Zet het gelijke loon tussen man en vrouw voorlopig nog maar even uit je hoofd

We vallen gelijk maar met de ongelijke deur in het loonhuis: vrouwen zullen hun hele leven minder verdienen dan mannen, sorry. Een Zweedse politica haalt dat uit een onderzoek. Pas aan het eind van deze eeuw verdient een vrouw voor hetzelfde werk evenveel als een man. Hoopvol is de voorspelling dus niet echt. 

 

Emancipatie wat?

Als een van de voorvechters van gelijkheid tussen man en vrouw op het werk is dit weer een klein probleempje voor de westerse landen. Anna Hedh, Europarlementariër voor de Zweden, zegt dat de emancipatie van de loonkloof al zeker twee jaar stilstaat. Vrouwen krijgen vandaag de dag gemiddeld voor dezelfde banen 16 procent minder betaald. Ook ligt de arbeidsdeelname van vrouwen 12 procent lager, en daar wordt het interessant. Komt dit doordat de vrouw gewoon vaker huishoudelijke taken op zich neemt en van de man verwacht dat hij gaat werken, of worden zij echt actief ontmoedigd door de loonkloof?

 

Wanneer vrouwen vaker in deeltijd werken is het logisch dat er verschil in loon is te zien, maar de redenen van onderzoekers lopen nogal eens uiteen. Soms halen ze het argument erbij dat er actief gediscrimineerd tijdens het solliciteren. Dat is nogal een grote conclusie zonder harde bewijzen, maar als het waar is, hebben we een probleem. Een ander argument is dat de man er onbewust van uitgaat dat de vrouw voor het huis zorgt en hij de kostwinnaar is, en daardoor de vrouw minder laat werken. 

 

“Het is bizar en triest dat we 37 jaar na de inwerkingtreding van de Wet Gelijke Behandeling nog dit soort vaststellingen moeten doen” – PvdA Europarlementariër Angus Jongerius

BIOLOGIE!

Los gezien of dit waar is, zijn de statistieken duidelijk. Vrouwen werken vaker in deeltijd dan mannen (31,5 procent tegen 8,2 procent). Komt dit dus inderdaad omdat mannen de vrouwen onbewust zien als verzorgster, of heeft het ook te maken met biologische aspecten? Zijn vrouwen dus echt verzorgender, waardoor zij zélf liever kiezen om thuis te blijven en minder te gaan werken? Die vraag gaan we hier niet voor je kunnen beantwoorden, want daar zijn onderzoekers al zo’n 100 jaar mee bezig. Hier God uit gaan hangen heeft dus niet veel zin. 

 

Thierry Baudet kwam ook met een mooi statement in een interview met Sander Schimmelpenninck, de hoofdredacteur van Quote: “Vrouwen hebben gewoon minder ambitie, dat is gewoon zo.” De vrouwenverslinder Thierry tikte daarmee iets te hard tegen de tenen van feministen. Want is het wel echt zo? 60 procent van de afgestudeerden op dit moment is vrouw en gemiddeld zijn zij ook degene met de beste cijfers. Zou het dan zijn dat na de scholing de ambitie ineens verdwijnt? Of lult Baudet uit zijn nek?

 

Instanties for the win!

Wat is dan de oplossing? Hebben we niet voor je helaas. Anna Hedh die zegt dat de grote instanties meer moeten doen aan de bevordering van de emancipatie. Waar zouden we toch zijn zonder die instanties?

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.