De redenen waarom elke millennial op zijn kamer ligt uit te huilen en een burn-out heeft (tip: te groot ego)

Die millennials ook altijd. Buiten dat ik er zelf ook een ben, stoor ik me aan het nieuws dat er constant nieuwe onderzoeken naar buiten komen dat de millennial ongelukkiger is dan de rest, meer stress heeft dan andere leeftijdsgroepen en dat zelfs de depressies bij deze groep veel hoger ligt. Dit komt allemaal voort uit het werk, en een aantal factoren spelen daar een grote rol in. 

 

Waarom?

De kansen op de arbeidsmarkt zijn kleiner dan vroeger. Althans, milennials ervaren dat zo, omdat ze gelijk na hun studie een directiefunctie willen betreden. Als ze er dan toch achterkomen dat dit niet kan zonder ervaring in het zakenleven, doen ze een stapje naar beneden en dat zorgt al gelijk voor de eerste sporen van ongeluk.

 

Het individualisme slaat toe! “Maar ik ben toch verantwoordelijk voor mijn eigen geluk en geld?” Ja, dat klopt. Maar dit kan doorslaan tot “ik heb gefaald en dat is 100 procent mijn eigen schuld. Alles is aan jezelf te wijten en je komt in een negatieve spiraal van hier tot Tokyo. Het is zelfs zo erg dat 75 procent van alle millenials wel eens overweegt om naar een psycholoog te gaan voor de mentale problemen. 

 

Social – goddamn – media. Facebook, Instagram en zelfs LinkedIn. Millennials kijken vooral naar elkaar om succes te meten. “Ik ben 23 en ben Sales Executive, who the f*ck are you?” Als je nog niet op dat niveau zit waarin je echt kan schitteren, dan word je er constant aan herinnerd dat je minder bent dan de rest. Op Instagram maken je vrienden en collega’s mooie reisjes, hun leven lijkt allemaal prima te gaan en doei zelfvertrouwen, hallo pizza’s van de Jumbo om jezelf helemaal vol te vreten. 

 

Wie heeft de langste?

Eigenlijk zijn al deze redenen terug te brengen naar twee heel simpele dingen. Allereerst is dat de drang om gelukkig te worden. Dat is nogal een rare drang, want als je nu al niet gelukkig bent, word je dat nooit. Je bent namelijk bang dat je het niet zal worden en dat houd je tegen. Nummer twee: het ego. Waarom maakt het jou uit dat jij geen Sales Executive bent? Dat is puur ego. Ofwel een wedstrijdje wie heeft de langste. Dat spelletje is allemaal prima, als je ervan houdt. Maar het overgrote deel van de millenials breekt het uiteindelijk op. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.