Hoe comfortabel leeft Kelvin Boerma van Kalvijn en Cinemates?

Kelvin Boerma maakt Youtube-filmpjes sinds 2010 op het account van Kalvijn en met Cinemates is hij al sinds 2005 bezig met het maken van videoproducties. Kort geleden is hij op onder andere VICE bekritiseerd, omdat hij een aanvraag deed voor een Motion Designer maar er geen vergoeding tegenover stond. Reden genoeg voor ons om te kijken hoeveel Kelvin verdient. Kan hij echt geen freelancer betalen? Gaan we!

 

De Holding

Wanneer we Kelvin Boerma opzoeken in het Handelsregister vinden we de Kelvin Boerma Holding BV. Dat moet zijn bedrijf wel zijn, want alle gegevens kloppen na een dubbelcheck. Jaarrekeningen en andere financiële info van de Kamer van Koophandel zijn misschien wel de beste bronnen die je voor het berekenen van iemands inkomen kan hebben. Als eerste zien we de balans opduiken, waar een eigen vermogen instaat van 41.247 euro. Niet heel speciaal dus, dat ligt ongeveer gelijk aan het modale inkomen van 2017. Op diezelfde balans zien we ook dat het bedrijf voor 132.220 euro aan kortlopende schulden heeft. Dat zijn schulden die binnen een jaar betaald moeten worden. Dat lijkt heel veel, maar niet als we zeggen dat hij ook nog 104.000 als vorderingen op de balans heeft staan. Dat geld moet hij dus nog krijgen. 

 

(tekst gaat verder onder foto)

 

Dan gaan we naar de winst- en verliesrekening, het leukste stukje financiële info. Maakt zijn mediamerk veel omzet? Het antwoord is ja. De omzet was in 2015 467.125 euro. Maakt hij ook winst? Ook dat antwoord is ja. De nettowinst na belastingen komt uit op 41.247 euro, hetzelfde als er aan eigen vermogen staat in de bv. Dat klopt dus. Er bestaat een kans dat hij al dit geld aan zichzelf uitkeert, wat goed zou kunnen. Wat een nog logischer verhaal zou zijn blijkt uit de volgende gegevens: hij heeft voor 304.493 aan lonen uitgegeven in een jaar. Dat is ook van Cinemates BV, waarvan hij grootaandeelhouder is (foto hieronder). Er bestaat een grote kans dat hij zijn eigen inkomen onder de lonen van Cinemates heeft gezet en daardoor minder eigen vermogen in de holding heeft. Hoeveel geldt hij zichzelf dan uitkeert, wordt hier niet echt duidelijker door. 

 

 

 

Wanneer hij de 41.247 euro dus volledig zou uitkeren aan zichzelf en ook nog een gemiddeld loon uit Cinemates meepakt, zal hij rond de 85.000 euro per jaar verdienen. Genoeg om van te leven, maar nog lang geen zes nullen. Waarschijnlijk omdat hij veel van zijn geld terug investeert in het bedrijf, zodat hij uiteindelijk wel dikke cash zal maken. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.