Apple en Samsung concurrenten? Nee joh, Samsung verdient zelfs dik aan de iPhone

Er was al een tijdje bekend dat Samsung delen voor iPhone’s leverden en daarmee een extra zak geld verdienden. Nu is echter bekend geworden dat Samsung per verkochte iPhone X ongeveer 100 euro zal verdienen. Dit komt omdat de Koreaanse mobieltjesmaker niet alleen de schermen aan Apple levert, maar ook de chips voor bijvoorbeeld het werkgeheugen. 

 

Samsung is geen concurrentie

Wie denkt dat Apple en Samsung concurrenten zijn, heeft het mis. Ze houden elkaar in de markt. In ieder geval doet Apple dat met Samsung. Counterpoint Research, een onderzoeksbureau heeft even berekend hoeveel knaken Samsung gata vangen met de verkoop van de iPhone X. Counteerpoint verwacht dat er zo´n 130 miljoen keer een iPhone X over de toonbank rolt en als je dat dan keer honderd doet, verdien je er 13 miljard aan. Dat terwijl je zelf niets met de verkoop te maken hebt! Heerlijk toch? Vinden wij ook. Overigens is de X-versie niet de enige iPhone waar Samsung geld aan verdient. De iPhone 6 en 7 zitten ook verpakt met Koreaanse onderdelen.

 

Maar… waarom?

Dat kan echter wel de vraag opbrengen: “waarom zou je in godsnaam je onderdelen aan de concurrenten verkopen?” of “waarom koop je onderdelen van de concurrenten?” Laten we beginnen met de laatste vraag. Ken je de uitspraak if you can’t beat them, buy them? Dat is namelijk wat hier gebeurt. Samsung is veel beter in het maken van bepaalde onderdelen dan Apple zelf. Waarom zou je ze dan niet kopen als dat de kwaliteit van je producten verhoogd? Zolang er mensen zijn die de iPhone’s beter vinden dan Android-telefoons, kun je dit trucje blijven flikken. Het gaat dan voornamelijk om gebruiksvriendelijkheid en niet om het uiterlijk. 

 

Uit het perspectief van Samsung zijn het gewoon dikke vette harde euro’s die verdiend kunnen worden met producten die ze toch al bijna maken. Als je niet alleen meer verkoopt dan de concurrent, maar ook in de verkochte apparatuur van de concurrent zit, ben je toch goed bezig? Dat is wat Samsung denkt. 

Mensen willen geen grote telefoons – Steve Jobs

Wat nog meer? 

Zijn er nog meer van dit soort operaties waar de  buitenwereld helemaal niets vanaf weet, maar die Samsung wel doet? Ja. Het complete bedrijf Samsung Group bestaat uit zo’n 80 dochterbedrijven. De Samsung-tak waar de mobieltjes onder vallen heet dan ook Samsung Electronics. Hier worden ook air conditioners, televisies en computers geproduceerd. Aan de andere kant van het spectrum heb je Samsung Heavy Industries. SHE is een groot bedrijf waar schepen gebouwd worden en ook dit bedrijf is  beursgenoteerd. Stel je nou voor dat je kapitein bent van een schip van SHE en je wilt verzekeren tegen eventuele dodelijke ongelukken, dan ga je toch naar Samsung Life Insurance? Simpel. Het is de grootste levensverzekeraar in Zuid-Korea en draait zo’n 20 miljard euro omzet per jaar. 

 

In totaal draait het complete bedrijf – het conglomeraat – Samsung Group zo’n 280 miljard euro omzet per jaar en daar blijft een winst van 18 miljard van over. Niet slecht, maar ook niet raar als je zulke verschillende bedrijfsactiviteiten hebt. Apple kan er nog wat van leren.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.