Dit wil Donald Trump doen met de Amerikaanse belastingen

Volgens alle kranten gaan door de belastingplannen van Trump de rijken er flink op vooruit en blijven de middenklassers eigenlijk een beetje haken. Ook was deze belastinghervorming een haastklus, omdat Trump snel iets als president gepresteerd wil hebben. Dus, wat houdt dat plan van The Donald in?

 

Korting!

De inkomstenbelasting in de Verenigde Staten is ongelooflijk laag, namelijk maximaal 35 procent. Hier in Nederland kan de inkomstenbelasting op 52 procent liggen. Hoeveel belasting je over je inkomen betaalt, ligt aan hoeveel je verdient en daar waren eerst zeven tatrieven voor in Amerika. Nu brengt hij dat terug naar drie soorten: 10 procent, 25 procent en 35 procent. Niet verkeerd dus. Oh ja, het toptarief wordt zo’n 39,5 procent. Ook komen er minder aftrekposten voor rijke Amerikanen en dat kost de overheid zo’n 400 miljard per jaar. Daarnaast wordt de drempel waar je geen belasting over hoeft te betalen vergroot, de zogenaamde belastingvrije voet. Hierdoor komt er minder belasting binnen en dat komt neer op een gemis van 1500 miljard dollar per jaar.

 

Dit zijn allemaal maatregelen die ook de middenstanders wel zullen merken en daarom is niet allemaal niet zo spectaculair. Hoewel een verhoging van de belastingvrije voet in Nederland ook niet heel verkeerd zou zijn. De beste mogelijke hervorming die The Donald wil doen is de verlaging van de belasting op winst van bedrijven, de vennootschapsbelasting. Momenteel ligt die belasting op zo’n 35 procent en Trump wil hem terugbrengen naar 15 procent, voor altijd. Dat kost de overheid zo’n 3.700 miljard euro als ze dat gaan uitvoeren. Dat is 4 keer Nederland zijn bbp!

Make America Great Again. 

 

Schulden

Waar Trump serieus voor moet uitkijken, is dat hij de Amerikaanse staatsschuld niet dramatisch op laat lopen, dit zou slecht zijn voor de economie en uiteindelijk kan dan alles als een kaartenhuis in elkaar donderen. Schuld is prima, zolang je het maar kan terugbetalen. Omdat hij nu zoveel belastinginkomsten gaat schrappen, is er het gevaar dat de uitgaven véél groter zijn dan de inkomsten, nog groter dan nu. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.