Geen zin meer in de beurs? SnowWorld ook niet (en dus kappen ze ermee)

Nu de winter weer nadert (het weekend trouwens ook) is het misschien weer eens handig om je ski-of snowboardskills te testen op de mini-pistes van SnowWorld. Het bedrijf is in 2014 naar de beurs gegaan en heeft daar drie jaar prima op zijn plek gestaan. Een Vlaamse investeerder wil de sneeuwpistes er nu echter weer vanaf halen. We leggen uit.

 

Doei Nederland

Zoals een bedrijf naar de beurs kan door aandelen daar uit te geven, zo kan het ook weer van de beurs gehaald worden. Het zou namelijk nogal een beperking zijn als je een bedrijf nooit meer van de aandeelhouders zou los kunnen weken. Dat is gelijk ook een antwoord op de vraag ‘waarom’ je een bedrijf van de beurs zou willen halen. Op de beurs veranderen de aandelen continu van waarde en zou het je door een slechte periode ook gelijk een slechte reputatie kunnen opleveren. De aandeelhouders blijven je op de beurs altijd achtervolgen. Wil je in alle ‘rust’ het bedrijf uitbreiden, of snel weer doorverkopen, dan is een plek buiten de beurs wellicht beter. 

Ik ben 69, het wordt wel eens tijd dat ik het loslaat. – Koos Hendriks, oprichter SnowWorld

 

Cookie

Marc Coucke, een fortuinlijk man achter investeringsfonds Alychlo is de gelukkige koper. Hij had al 40 procent van alle aandelen van SnowWorld in bezit en hij heeft afgelopen dagen daar nog eens 24 procent aan toegevoegd. In totaal heeft hij nu dus 64 procent van de aandelen in bezit. Dat maakt hem grootaandeelhouder en boven de 30 procent ben je verplicht om een bod uit te brengen op de rest van de aandelen. Dat is een regel zodat de andere aandeelhouders een uitstapmogelijkheid krijgen tegen een redelijke prijs. Stel je voor dat de nieuwe grootaandeelhouder je niet bevalt, dan kun je alsnog de aandelen verkopen zonder dat de aandelen heel veel in waarde dalen. Dat bod was 9,50 per aandeel, terwijl de koers aan het einde van de dag 9,90 per aandeel was. Of het eerlijk is? Misschien. De uitstapmogelijkheid is er in ieder geval wel. 

 

De plannen van Coucke, de naam Cookie vinden we leuker, zijn groots. Binnenkort wil hij een grote skihal in het altijd zonnige Milaan openen. Daarnaast is hij van plan er nog een paar te openen, maar over die locaties is nog niets bekend. Oprichter van SnowWorld Koos Hendriks zei over de verkoop: “Ik ben 69, het wordt wel eens tijd dat ik het loslaat.”

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.