De rijken worden rijker: de 1%-club beheerst nu 39% van alle welvaart

Word je wakker, is Hugh Hefner dood. Over de 1-procentclub gesproken, de 1 procent rijksten in Amerika heeft in totaal 39 procent van alle welvaart in de VS in handen. De inkomensongelijkheid is daar Staten is dus flink gestegen. Tijd voor een beetje uitleg. 

 

Oh nee Lorenz!

Wanneer is eigenlijk iets ongelijk verdeeld? Volgens die saaie economieboeken is iets ongelijk verdeeld wanneer het percentage personen niet gelijk staat aan het percentage welvaart wat zij hebben. Stel je voor 30 procent van de mensen hebben 80 procent van de welvaart in handen, dat zou niet eerlijk zijn. Het zou namelijk betekenen dat de andere 70 procent van de mensen slechts 20 procent van de totale welvaart in handen hebben. Welvaart is ook nogal een abstract begrip, en hiermee bedoelen ze dat welvaart is wat iedereen bezit. Dit kunnen huizen zijn, bedrijfspanden, of aandelen. De totale welvaart is in dit geval de bezittingen van alle Amerikanen bij elkaar. 

 

Dezelfde saaie economen zeggen dat het inkomen wél gelijk verdeeld is als 30 procent van de mensen ook 30 procent van de totale welvaart in handen hebben, en 40 procent van de mensen 40 procent van de totale welvaart. Voor ieder percentage aan mensen wat erbij komt, moet hetzelfde percentage er aan welvaart bijkomen. Dit fenomeen heet de Lorenzcurve en die ziet er zo uit:

 

Afbeeldingsresultaat voor lorenzcurve

Situatie in Trumpville

Hoever zijn ze in de US of A met die ongelijkheid? Je weet dat de 1-procentclub nu ongeveer 39 procent (38,6) van de totale welvaart in handen heeft. Leuk allemaal, maar dan missen we nog 99 procent die ook erg belangrijk is. De onderste 90 procent heeft slechts 23 procent van alle welvaart in handen. Bizar, 1 procent van de bevolking heeft bijna twee keer zoveel welvaart als de andere 90 procent! Welkom in het kapitalisme. 

 

Er is niet alleen maar slecht nieuws voor middenklassers, want afgelopen twee jaar is het inkomen van hen met 8,5 procent gestegen. Dat moeten we in Nederland nog voor elkaar zien te krijgen. In ieder geval, Hugh Hefner telt niet meer mee in deze lijst. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.