Citigroup gaat wéér proberen om wereldwijde financiële crisis te beginnen met cdo’s

Weet je nog die dingen die mede schuldig waren aan de financiële crisis van 2008? Nee, oké. In ieder geval, Citigroup, een van Europa’s grootste banken, gaat die risicovolle cdo’s weer invoeren en ze zeggen dat ze het dit keer veiliger gaan aanpakken. Uhu, en de Titanic is niet gezonken.

 

Wat koop je?

Cdo staat voor collaterized debt obligation, wat letterlijk vertaald ‘collaterale schuldobligatie’ betekent. Vergeet dit alsjeblieft zo snel mogelijk weer, want je hebt er werkelijk niets aan. Ze zijn in het leven geroepen door slimme wiskundigen die bij banken werkten, om nog meer geld te verdienen aan de huizenmarkt die alsmaar bleef stijgen. Dus, wat is het? Een cdo is een pakket vol met hypotheken. Stel je voor Bank 1 heeft 300 hypotheken afgesloten en wil meer geld beschikbaar hebben om er nog 300 af te sluiten. Dan bundelt de bank een zooi hypotheken (laten we zeggen 50) in een cdo en die cdo’s worden verkocht aan investeerders of andere banken om als Bank 1 snel weer geld beschikbaar te hebben. De opkopers van cdo’s krijgen dan maandelijks de terugbetalingen van alle hypotheken van de gekochte cdo plus de rente die daarop afgesproken was. Het geld wat Bank 1 gekregen heeft voor de verkoop kan vervolgens weer uitgeleend worden en zo gaat het riedeltje door en door.

Na de crisis werden al deze cdo’s gezien als de kern van het kwaad.

De crisisoorzaak

Deze producten zijn een van de oorzaken van de crisis, omdat op een gegeven moment er geen goede hypotheken meer waren om te bundelen. Banken gaven toen zelfs hypotheken aan werklozen, waardoor de kans op wantbetaling groot was. Dit waren zogenaamde NINJA-hypotheken, No Income, No Job or Assets. Ook deze hypotheken bundelden ze in cdo’s en zo kocht je dus vrijwel waardeloze producten. De banken die deze waardeloze cdo’s verkochten kregen dus wel geld voor de verkoop, maar verkochten gebakken lucht. Elke bank had wel een portfolio vol met deze waardeloze cdo’s en toen men het trucje doorkreeg en zag dat ze waardeloos waren, kwamen banken in de financiële problemen. Zo ontstond de financiële crisis en moesten honderden banken wereldwijd gered worden.

 

Thanks Citi

Na de crisis werden al deze cdo’s gezien als de kern van het kwaad. Nu gaat het in veel landen weer goed met de economie en letten mensen niet meer zo goed op als eerst. Tijd voor een nieuw begin met die risicovolle producten, zo denkt Citigroup. “Wij moeten toch ook geld verdienen?”. Het verbaast je nog meer wanneer we zeggen dat Citigroup een van de banken was die zelf uit de shit moest worden geholpen door de koop- en verkoop van cdo’s. We gaan zien hoelang de markten het dit keer uithouden. 

 

Het kan zelfs nog erger. Meerdere cdo’s kunnen gebundeld worden in een synthetische cdo. Wat dat is? Kijk dit filmpje met Selena Gomez even vanaf 4:02.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.