De kust blijft voor Merkel nog even veilig

Gister mocht Duitsland gezellig met alle inwoners naar de stembus. Het is uiteindelijk alsnog een overwinning voor de partij van Angela Merkel (CDU) geworden, maar ook de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft met 13 procent van de stemmen heel Europa verrast. Merkel heeft dus wat werk aan de winkel om te zorgen dat ze over een aantal jaar niet compleet overrompeld wordt.

 

Over 100 meter rechts afslaan

De grootste verrassing van deze Duitse verkiezingen is de nieuwe partij Alternative für Deutschland. Het is een rechtse partij die zich buiten de gebaande paden van de Duitse politiek begeeft. Voor het eerst in 70 jaar adresseren zij bijvoorbeeld weer dat er best wast nationalisme getoond mag worden door Duitsers. Dat gaat er bij andere partijen slecht in, omdat er met de paplepel ingegoten wordt dat nationalisme slecht is. Duitsland heeft nogal een historie met die ideologie, zeg maar. AfD scoorde in totaal zo’n 13 procent van de stemmen en dat met hun eerste verkiezingsdeelname. CDU, vergelijkbaar met het Nederlandse CDA, werd weer de grootste met 33 procent van de stemmen. Daarachter volgde het socialistische SPD dat een flinke klap heeft gehad. Die kregen 21 procent van de stemmen.

 

Nooit anders geweest

Waar nieuwe partijen opstaan, komen er demonstraties. Zo ook nu. Honderden mensen gingen de straten op om tegen het rechtse AfD te betogen. Waarom zou je in godsnaam gaan protesteren tegen met meest democratische besluit wat er genomen wordt? Misschien moet je bij jezelf gaan twijfelen of jij wel goed gestemd hebt, in plaats van de anderen verkeerd. In ieder geval, een paar protestjes was het weer rustig. De Freie Deutsche Partei, de Duitse VVD, behaalde ook een dikke 10 procent van de stemmen. Omdat de SPD niet meer samen met Merkel wil gaan regeren, hoopt de FDP dat zij kunnen gaan meeregeren in het parlement. Voorlopig blijft AfD in de oppositie, maar Merkel moet dit keer wel blijven opletten.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.