De rijkste vrouw van de wereld overlijdt op 94-jarige leeftijd

Naast de rijkste man van de wereld, Bill Gates, bestaat er natuurlijk ook een rijkste vrouw van de wereld. Dat was tot voor kort Lilliane Bettencourt. Zij was de erfgename van het Franse modebedrijf L’Oreal. Niet de meest onbekende in de zakenwereld dus. Helaas is zij vandaag gestorven. 

 

Rijk? Best wel

Het blijven trieste gebeurtenissen. Lilliane Bettencourt was de dochter van de oprichter van L’Oreal, en kreeg in 1957 de aandelen van haar vader in handen, waardoor zij dus in een klap miljardair werd. Haar vermogen werd geschat op 44 miljard en daarmee was ze de rijkste vrouw in de wereld. Ze werd opgevoed door nonnen, omdat haar moeder op jonge leeftijd al overleed. Als jong meisje ging ze al werken in het bedrijf van haar vader, ze was 15 jaar toen ze er begon. Daar deed ze makkelijk – zeg maar saai – werk. Ze plakte labeltjes op flesjes. Tot vijf jaar geleden bezat ze niet alleen de aandelen van L’Oreal, maar deed ze ook actief mee in de bedrijfsvoering. Pas toen ze 89 jaar was is ze afgetreden als bestuurslid, of zoals de Britten dat zo mooi zeggen ‘member of The Board’. 

 

Ik ben niet rijk, ik ben fortuinlijk. Dat is een kwestie van geluk. 

 

Schandalen

Er zijn niet alleen maar goede dingen over Bettencourt te vertellen. Zo heeft ze miljoenen gegeven aan de Franse politieke partij van Nicolas Sarkozy. Zelf leed ze echter aan Alzheimer, dus zou ze dit niet meer geweten hebben. Een vertegenwoordiger van die partij zou het geld losgeweekt hebben bij haar, en Sarkozy zelf (oud-president) zou er ook van op de hoogte zijn geweest. Dat is echter nooit aangetoond. Ook heeft ze miljoenen weggegeven aan haar gezelschap François-Marie Barnier. Of dit met vol verstand was, is ook onbekend. De rechtbank zei: “dit is een vrouw die kwetsbaar is, die eenzaam en depressief is, en daardoor geen goede oordelen kan vellen over dingen.” Zelf zei ze dat een zelfstandige vrouw was die haar gezelschap wilde belonen voor de trouw die hij aan haar heeft gegeven.

 

Onder Lilliane Bettencourt groeide L’Oreal uit tot een beursgenoteerd bedrijf met meer dan 85.000 werknemers en een beurswaarde van iets minder dan 100 miljard. Haar dochter Françoise zei dat ‘ze vredig is heengegaan’.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.