Het hoge woord is eruit; zelfs werkgevers willen lonen verhogen!

Met werkgevers bedoel ik dan de grootste werkgeversorganisatie in Nederland, de VNO-NCW. Hans de Boer, opperbaas van die organisatie, zou er niet wakker van liggen als de lonen met zo’n 3 procent verhoogd zouden worden. Dit is geweldig nieuws voor werknemers, want nu is de weg vrij voor loonsverhogingen op grote schaal.  

 

Bijzonder geval

Het is echt een unicum. Normaal is de VNO-NCW dat irritante bijdehante ventje dat principieel overal tegen is. In de moderne vorm staat dat ventje bekend als Jesse Klaver. Omdat VNO-NCW de belangen van de werkgevers moet verdedigen, hebben ze vaak standpunten die lijnrecht tegenover de werknemersvakbonden zoals het FNV staan. Je wilt tenslotte ook niet dat de bedrijven zich scheel gaan betalen aan lonen en niets meer overhouden om te investeren. Op zich zijn deze discussies nooit heel erg, Nederland is tenslotte het land van onuitputtelijk onderhandelen en compromissen sluiten, ook wel bekend als het poldermodel. Meestal kom je dan uit op een half goede loonsverhoging. Daarom is het juist zo bijzonder dat de VNO-NCW nu zegt dat bedrijven inderdaad de lonen moeten verhogen. 

Welkom in het kapitalisme, vriend.

La revolution!

Misschien voelt Hans de Boer al die middenstanders wel in zijn nek hijgen en wil hij niet dat er over drie maanden 100.000 werknemers staan te protesteren met fakkels en hooivorken. Zelfs Markie Mark, onze MinPres zei: “we moeten ervoor zorgen dat iedereen in lid land gaat profiteren van de groeiende economie.” Geef hem eens ongelijk, de economie zal waarschijnlijk dit jaar met 3,3 procent groeien. Er mag dus best ruimte zijn voor een beetje meer loon. De Boer zei alleen ook dat niet ieder bedrijf zijn lonen moest verhogen, komt ‘ie: “Er zijn altijd bedrijven die het moeilijk hebben en daar moet je dat niet doen“.  Het lijkt er zelfs op dat Hansie een beetje doorgeschoten is met zijn uitspraak, want iedereen in de VNO-NCW probeert zijn uitspraak nu kleiner te maken dan dat hij was. De woordvoerder zegt dan ook dat je echt per sector moet kijken of er ruimte is voor loongroei. Lijkt me niet meer dan logisch, en uiteindelijk bepalen de bedrijven het zelf. Welkom in het kapitalisme, vriend. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.