18-jarige jongen hackt Bunq en wordt niet aangeklaagd (maar krijgt wel straf)

Afgelopen week is de moderne online bank Bunq slachtoffer geworden van een zogenaamde Ddos-aanval, een aanval waardoor de bereikbaarheid van de site van Bunq een aantal problemen ondervond. Dader? Een achttienjarige snotneus. Ali Niknam, eindbaas van Bunq besloot hem niet aan te geven, maar heeft wel een andere gepaste straf voor hem bedacht. 

 

Terug naar je hok

Gelukkig voor Bunq was de schade niet zo heel groot. Een aantal mensen hadden moeite met het bereiken van de website, maar verder waren er niet veel problemen. De doorzetter die Ali Niknam is, ging hij opzoek naar de dader van de hack. Aan het eind van de dag hadden ze door wie het was en dezelfde avond kregen ze nog een mailtje van de hacker die zichzelf ‘aangaf’ bij hen. Het bleek om een 18-jarige jongen te gaan die, zoals hij zelf zei, niet wist wat hij deed. In eerste instantie heeft Niknam hem even flink op zijn plaats gezet, en vertelde de jongen dat je voor zo’n Ddos-aanval tot wel een jaar cel kunt krijgen. “Daar schrok hij wel even van”, zei Niknam. Joh, lijkt me niet heel raar. Wel was de hacker op eigen initiatief naar de bank gekomen op zijn excuses aan te bieden.

Je kunt het ook gewoon niet doen. 

Gepaste straf

Niknam vond blijkbaar dat er hoe dan ook wel enige mate van straf nodig was om de jongen te leren dat hij dit nooit meer moet doen, in ieder geval niet bij bedrijven. Daarom gaan ze de student niet aanklagen, maar verwachten ze van hem dat hij binnenkort een week lang voor Amnesty International vrijwilligerswerk gaat doen. “Ik wil niet het leven van een 18-jarige verwoesten door aangifte te doen en hem mogelijk een gevangenisstraf en boete te bezorgen.” Wat een genereuze, aardige man, die Bunq-directeur.

 

 

 

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.