Martin ‘Pharma Bro’ Shkreli opgepakt wegens jagen op Hillary Clinton’s haar

Dit is geen clickbait. Was het maar zo, dan hadden we er nog iets grappigs van kunnen maken. Martin Shkreli, die bekend is geworden nadat hij de prijs van het medicijn Daraprim met 5.500 procent verhoogde, is weer opgepakt nadat hij een Facebook-post had geplaatst waarin hij 5.000 dollar zou geven aan degene die een haar van Hillary Clinton kon bemachtigen tijdens haar boekentour. 

 

Kort profiel

Martin Shkreli is een bijzondere man. Zo is hij ronduit geniaal en houdt hij van overal tegenaan trappen. Hij heeft twee hedgefondsen gehad en is daarna carrière gaan maken in de biomedische sector. Uiteindelijk werd hij daar ceo van Turing Pharmaceuticals en met dat bedrijf kocht hij het medicijn Daraprim op. Daraprim wordt gebruikt voor de preventie van malaria, longontsteking en andere bepaalde ziektes. Shkreli besloot dit medicijn met 5.500 procent te verhogen. Daardoor werd het ineens onbetaalbaar voor veel mensen. Hij werd ook wel de meest gehate man van Amerika genoemd. Toch is dat niet terecht. Zijn motivatie voor de verhoging was dat hij de geld van zijn investeerders terug wilde verdienen en dat hij de Amerikaanse verzekeraars veel meer te laten betalen, omdat zij toch genoeg in kas hebben.

 

Maar oké, stel je voor dat hij het puur voor geldredenen deed. Wat is daar mis mee? Zoals meerdere mensen die dit soort taferelen uithalen zeggen: “de politiek zorgt ervoor dat dit kan. Wij handelen gewoon via de wet”. Dat de zelfde politici hem dan gaan bekritiseren, is een beetje hypocriet, want het is beleid dat ze zelf hebben gemaakt. In dit geval is het het privatiseren van de medische sector. Dat wil zeggen, de medische sector aan bedrijven overlaten.

Politiek is meer entertainment dan een serieuze bedoeling – Martin Shkreli

Clinton

Sinds een jaar of twee zit Shkreli vast. Niet wegens het verhogen van de medicijnprijs, maar op drie verdenkingen van fraude. Het lijkt erop dat de Amerikaanse autoriteiten hem koste wat het koste vast willen hebben en naar alles hebben gezocht om hem te bestraffen. Hij heeft 5 miljoen betaald om op borgtocht vrij te komen en was dat tot gister nog steeds. Nadat hij de Facebook-post online had gezet werd hij weer van zijn bed gelicht. De oproep voor een haar van Hillary Clinton zou een schending van het Eerste Amendement zijn. Hij ruilt namelijk een aanvalsdaad voor een geldsom, en dat mag niet, zo oordeelde de Amerikaanse rechter. Nu mag Shkreli ‘Pharma bro’ zijn proces voor fraude helemaal in de cel uitzitten.

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.