Heel leuk die iPhone X, maar Apple heeft al een tijdje problemen

Sinds de dood van Steve Jobs zijn de innovaties van Apple nogal afgenomen, of om gewoon maar te zeggen, doodgebloed. Nooit is er meer een nieuw en gedurfd concept getoond, dat in eerste instantie alle nekken deed draaien. Kan je wel met een ‘X’ in je naam komen, het maakt je nog niet innovatief. 

 

Scheuren

Begrijp me niet verkeerd, ik vind Apple geniaal. Alles in huis is aangestuurd door de appel met de hap eruit; Apple TV, een iPad, een iPhone en ga zo maar door. Alleen wanneer je kijkt naar de echt nieuwe producten die ze introduceren verschijnt er een licht depressieve gezichtsuitdrukking op ieders gezicht. Behalve op Samsung-gezichten, daar is de glimlach zo groot als Chris Zeegers in 3OpReis. Terug naar het onderwerp, het aandeel Apple gaat nog steeds goed, maar je ziet dat er wel smetjes op het aandel beginnen te komen. De verkopen van de iPhones stellen ook al een tijdje licht teleur en er wordt dus met smart  gewacht op een nieuw baanbrekend iets. Dat komt alleen niet. Waar het bedrijf vroeger de innovator was, moet het die plek nu weggeven en in de rij gaan staan naast Microsoft. Ook aandeelhouders zien dit en daardoor ontstaan de scheurtjes in de reputatie van Apple en de ceo Tim Cook.

 

Voorlopig gaat het met het aandeel nog goed en is Apple het grootste bedrijf ter wereld met een beurswaarde van zo’n 815 miljard dollar. Dat is meer geld dan dat er in heel Nederland in een jaar verdiend wordt, maar dat terzijde. Het gaat dus niet slecht met Apple (!), maar de rek is (voorlopig) uit het bedrijf.

 

We hebben de knoppen op de iPhone zo mooi gemaakt dat je eraan wilt likken – Steve Jobs

 

De iPhone X-Factor

Dank voor het lachen om de woordgrap, goed hè (nee). Dus, gaat die nieuwe iPhone wat brengen? Nee, ik denk het niet. Dan kun je er natuurlijk een mooie camera opzetten, een OLED-scherm, meer werkgeheugen (dat trouwens bij Samsung ingekocht wordt) en de homebutton weghalen, maar het blijft een iPhone. Dan de prijs: voor een beetje goed model betaal je 1.330 euro. Daar heb je een tweedehands auto met 100.000 kilometer op de teller voor. Die auto gaat vervolgens ook nog eens langer mee dan de gemiddelde iPhone. Sowieso is het een schande dat je bij je iPhone het geheugen niet uit kunt breiden. Samsung heeft dat al sinds 19-Noach.

 

Kortom, de veranderingen, als die er al zijn, stemmen mij niet echt heel tevreden. Er is weer een persoon qua type a la Steve Jobs nodig die de boel daar eens flink doet opschudden. Of was dit het doel van Steve Jobs misschien wel? Zijn meesterproducten lanceren en daar levenslang mee doorgaan. Wellicht had hij ook gewoon geluk.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.