Voor hoeveel euro wordt er per jaar aan bier gedronken? (Tip: te veel)

Het is weekend. Dat betekent voor 80 procent van Nederland: bier. In het geval van onze hoofdredacteur ligt dat iets anders, maar besteedt daar maar geen aandacht aan. De meesten houden het gewoon op een paar bruine of groene pretpalen de avond, en dat bracht een idee op: voor hoeveel dikke euro’s wordt er per jaar aan bier gedronken en hoe groot is de totale biermarkt? Ik zocht het uit, en was niet verrast. 

 

De complete markt

In het begin zat ik wat rond te surfen op het internet. Surfen is trouwens een nogal 1990-woord in die context, maar ik kon niets beters verzinnen. De site van de Nederlandse Brouwers was dan eigenlijk ook gelijk een werkelijke goudmijn, na twee minuten. Niet alleen omdat het de thuisbasis van het vloeibare goud is, maar het is daarnaast ook een echt thuishonk voor de bierfanaat. Dat terzijde, als we Brewers Association mogen geloven, wat we doen, wordt er jaarlijks voor in totaal 650 miljard dollar aan bier uitgegeven. Deel dit immens grote bedrag door het aantal mensen op de wereld (7,5 miljard) en je zit toch op bijna 90 dollar wat jaarlijks wordt uitgegeven aan bier – per persoon. Oké, dit is niets. Bij jou gaat dat er waarschijnlijk na een goed avondje doordrinken ook doorheen. Je moet er wel rekening mee houden dat er er een groot deel van de wereldbevolking geen bier drinkt of er nog te jong voor is. Het echte bedrag per persoon kan daardoor flink oplopen.

 

Nederland staat op plek 16 van meest bierdrinkende landen ter wereld

 

Holland, Holland!

Volgens de statistieken drinken wij geuzen ook als een gek door. Per jaar wordt er in ons land voor, let op, 12 miljoen hectoliter aan bier gedronken. Dat is 1,2 miljard (!) liter zuiver bier. Het allermooiste is dat 85 procent van het gedronken bier in ons eigen land wordt gebrouwen. Dan kun je wel een motto als “Make The Netherlands great again” hebben, maar dat zijn we dus al. We brouwen bijna al het bier zelf. In ieder geval, ongeveer 80 procent van de Nederlander drinkt wel eens een biertje en ja, dan zit je in ons onderzoek. Dus, de Nederlander drinkt zo’n 88 liter bier per jaar. Niet slecht, maar de Oosterburen doen het nog beter: zo’n 106 liter per persoon per jaar. De allergrootste bierverslinders zijn te vinden in Tsjechïe, waar de teller op meer dan 150 liter staat.

 

Conclusie: er wordt voor meer dan een miljard euro aan bier gedronken per jaar in Nederland, en per persoon meer dan 260 euro uitgegeven aan het goedje. Voordeeltje, het is het wel waard.

 

Dag concurrentie

Ook in de biermarkt bestaat flinke concurrentie. Zo zijn er in Nederland alleen al meer dan 400 verschillende brouwerijen. Dat betekent dus vierhonderd verschillende biertjes! Maar natuurlijk heb je er ook een aantal grote jongens tussen lopen. Denk aan ons eigen Heineken, dat onder andere Amstel, Desperados en Affligem bezit. Per jaar maakt Heineken N.V. zo’n 20 miljard eurootjes omzet. Heel veel natuurlijk, toch zijn ze niet de grootste.

 

AB InBev is de absolute King Kong van bierland. Zij bezitten Jupiler, Hertog Jan, Leffe, Dommelsch, Corona, et cetera, et cetera… AB InBev was al een grote speler op de biermarkt, maar deed er nog een schepje bovenop. Vorig jaar kochten ze de biergigant SABMiller voor zo’n 90 miljard euro. SABMiller kun je kennen van het merk Grolsch. Met deze move is AB InBev dus weer een stukje dichterbij het dictatorschap. Gelukkig kunnen ze nog altijd tegenstand verwachten van het geliefde “het is piswater!” Heineken.

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.