Zelfs de CEO van Goldman Sachs is angstig: “Het kan niet lang zo doorgaan met de aandelen”

Het gaat al lang goed met de aandelenmarkten. Sinds het tijdperk Trump gaat het zelfs geweldig. Toch is er kritiek. Als zelfs de ceo van een van de grootste banken ter wereld het zegt, moet het wel waar zijn, toch? Nou ja, de uitspraak is in ieder geval een opvallende en geeft reden tot uitkijken. Of niet, moet je zelf weten.

 

BUBBEL

Voorafgegaan aan Lloyd Blankstein, de ceo van Goldman Sachs dus, was er een andere bank-ceo die ongeveer hetzelfde zei. Die bankmeneer heet John Cryan en is opperbaas van Deutsche Bank. Hij meldde dat ‘we’ nu heel veel bubbels zien in markten waar bubbels eigenlijk niet thuishoren. Wat zijn bubbels dan? Dat zijn eigenlijk overgewaardeerde markten. Een aandelenmarkt is zo’n soort markt waar zo’n bubbel zou kunnen ontstaan, of de huizenmarkt. De bubbel wordt groter en groter en groter en gro.. BIEM! De bubbel klapt en de markt gaat naar beneden als de populariteit van Trump. Beleggers verliezen dan een groot deel van hun geld en dat wil natuurlijk niemand. Mua, communisten misschien.

 

Wat omhoog gaat, moet naar beneden komen.

 

Bij ons in het kantoor

Onze lieve Trumphater Lloyd Blankstein zei als vervolg op de speech van Cryan: “De markten gaan al te lang omhoog, wanneer bedrijfsobligaties minder rendement hebben dan de dividend van een bedrijf, gaat het mis.” Hij kan het echt menen, maar het kan ook een truc zijn om te markten negatiever te maken. Misschien zit Goldman zelf wel met heel veel verlieslatende posities en proberen ze die zo recht te löllen. We verwachten het natuurlijk niet.

 

Probleempjes

Beide heren zeggen dat het beleid van de Europees Centrale Bank (ECB) ervoor heeft gezorgd dat er te veel kunstmatig geld in omloop is en dat de economie daar nu op draait, in plaats van de ‘echte’ uitgaven van mensen. Ofwel, de ECB moet kappen met het hele boeltje. Ze pompen nu namelijk 60 miljard per maand in obligaties van bijvoorbeeld banken tegen een lage rente. Daardoor kunnen banken hun geld weer tegen een lage rente uitlenen en komt er meer geld in de economie. Mensen kopen meer en zo groeit de economie. Maar inderdaad, het komt dus door de banken en niet door de mensen zelf.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.