De digitale munten flink in het rood; waarom was er een cryptocrash?

Cryptomunten zijn in tegenstelling tot goud niet zo stabiel qua beursgang. Grote fluctuaties in prijzen zijn dagelijkse kost. Toch is de crash van afgelopen week iets minder normaal. Wat zorgde ervoor dat bijna alle munten in het rood stonden?

 

China is at it again!

Afgelopen week verklaarde China een algemeen verbod tegen ICO’s. Initial Coin Offerings kun je je het best voorstellen als crowdfunding waar je in ruil voor cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum tokens van een nieuwe cryptomunt ontvangt. Die tokens van de nieuwe munt kun je dan vervolgens gebruiken om de echte munten ervan te kopen. Maar, ICO’s zouden vanaf nu gereguleerd moeten worden door de financiële autoriteiten. Deze regulatie vloeit voort uit het feit dat een ICO meerdere financiële misdaden begaat in China. Hieronder vallen onder andere: illegaal crowdfunden en het illegaal uitgeven van financiële tokens.

 

Cryptomunten zijn erg populair in China, dit komt omdat de regering van China een sterke invloed uitoefent op hun eigen munt, de Yuan. Meestal zorgen ze er voor dat de munt minder waard wordt om gunstiger te kunnen handelen met andere landen, iets wat dus niet handig is voor Chinese inwoners. Vandaar dat veel mensen uit China een toevlucht zoeken in crypto’s, om zelf wat meer over hun vermogen te zeggen te hebben. Nog een reden waarom ze in China erg populair zijn is het feit dat de elektriciteit alsmede de hardware om cryptomunten te mijnen erg goedkoop is. Een logisch gevolg van deze ontwikkelingen is dat cryptomunten in China steeds meer algemeen geaccepteerd worden.

 

China, China, China – Donald J. Trump

 

Psychologisch spel

Een tweede verklaring voor de plotselinge daling van de totale marktwaarde van cryptomunten is het feit dat de Bitcoin en ook andere munten een bedrag aantikte waarop cryptohouders graag hun winst wilde pakken. Voor Bitcoin was de prijs waarop investeerders graag hun winst wilde pakken bijvoorbeeld $5000. We spreken hier dus van een barrière die normaal is, iedere munt heeft deze ooit wel eens meegemaakt omdat er altijd mensen zijn die op een bepaald punt hun munt willen verkopen waardoor de waarde van de munt daalt. Dat is een psychologisch punt. Meestal zijn de ronde getallen mooie verkooppunten. Beleggers verkopen vanaf daar allemaal tegelijk hun munten.

 

Op het moment van schrijven zijn de meeste munten bezig met hun herstel. Uiteindelijk kunnen we spreken van een beurskrach a.k.a. crash die meer dan 35 miljard dollar van de totale marktwaarde afhaalde. Crypto-kennende zal dit binnen de kortste tijd weer herstellen waarbij we wellicht een nieuwe “all time high” kunnen verwachten.

Mitch van Woudenberg

Ergens aan het verdrinken in de crypto's. Doet Bedrijfskunde en komt uit het onderste deel van het land. Popt ook graag champagneflessen.