Je mag de portemonnee weer trekken! Thanks Den Haag

Je verwacht het niet, zulke verhogingen in prijzen. Wel dus. De zorgsector wordt alleen maar duurder en duurder, dat is al zo’n aantal jaren duidelijk. Toch komt de tik iedere keer weer een beetje harder aan wanneer het eigen risico en de zorgpremies omhoog gaan. Anonieme bronnen hebben dat doorgelöld aan De Telegraaf.

 

Jullie schuld, bejaarden

Dat gaat er dus gebeuren. Je mag meer eigen risico gaan betalen en de premies bij zorgverzekeraars gaan weer eens omhoog. Die anonymi zeggen dat het kabinet de zorgpremie met 6 euro per maand zal laten stijgen en het minimale eigen risico op 400 euro zullen zetten. Nu staat hij op 385 euro. Op het eerste gezicht lijken de zorgverzekeraars en het kabinet boeven en zou je willen dat je ze de strot dicht kon knijpen. Ter verdediging van hen: de prijsverhoging is nu eenmaal nodig. Dat weten we al jaren en dat beleid wordt nu dus gewoon doorgezet. In ons land zijn er namelijk procentueel gezien veel meer ouderen dan jongeren en dat zal alleen maar meer worden. Dit heet vergrijzing. Ouders van nu gaan niet zo los als de ouders tijdens de babyboom. Die babyboomers (kinderen na de oorlog) bereiken nu langzaamaan de pensioenleeftijd en krijgen die steeds meer kwaaltjes. Als je als verzekeraar van 50 procent van de mensen een operatie moet vergoeden in plaats van de gebruikelijke 30 procent, ja, dan verslik je je even in de cornflakes. Zelfs op de 42e etage van een duur kantoorpand.

 

Er zijn twee garanties in het leven. De dood en verhoging van de prijzen.

 

Voorbeeldje

Hoe werkt die ouderdomsgekte dan? Komt ie. In 1950 werden er 5 kinderen per gezin geboren. Nadat deze mensen 18 zijn geworden betalen ze alle 5 een zorgverzekering, simpel. Daar verdiende de zorgverzekeraar aan, want jonge mensen hebben niet vaak grote ingrepen nodig. In 2000 krijgt een gezin nog maar 2 kinderen. Als deze 18 zijn geworden, betalen zij ook een zorgverzekering. Er is een klein probleempje – zeg maar groot – waar de verzekeraar nu mee zit. Ze verdienen maar aan 2 mensen, want die 5 mensen zijn inmiddels oud en ellendig en zijn dus enorme verliezen voor de zorgverzekeraar. Als je op 2 van de 7 mensen een winst maakt en op de rest verlies, kun je wel nagaan wat er gebeurt. Juist ja, je mag de portemonnee trekken. Ah, je hebt geen geld meer? Jammer dan, had je het niet in die nep-Rolex moeten steken.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.