Kun je de beurs op met een bedrijf van minder dan een euro? (Spoiler alert: Natuurlijk kan dat!)

Het is alsof je de Intertoys binnenloopt en alle producten mee kan nemen zonder ervoor te betalen. Althans, je rijke peetoom heeft al een tijdje geleden voor de hele toko betaald. Dit is een korte samenvatting van wat Niek Hoek en Stephan Nanninga willen doen. Dom zijn ze niet, in ieder geval.

 

Slimme rakkers

Oké, even duidelijkheid scheppen lijkt me wel het minste wat ik kan doen voor je. Hoek is voormalig ceo van Delta Lloyd en Nanninga voormalig ceo van SHV, het grootste familiebedrijf van Nederland. Een tijdje geleden hebben zij samen een nieuw investeringsbedrijf opgericht, genaamd: Dutch Star Companies One. De naam klinkt als het bedrijfje van een Pokémon-handelende tiener, maar dat terzijde. Een investeringsbedrijf is niets meer dan dat de naam suggereert, het investeert in bedrijven. Soms kan dit zelfs zover gaan dat ze andere bedrijven overnemen. Zoiets willen Hoek en Nanninga ook gaan doen, maar dat doen ze natuurlijk niet met hun eigen geld. Kom nou, zo dom zijn ze toch ook weer niet?! Anyway, DSCO is niet zoals elk ander investeringsbedrijf. Het is een spac, een special purpose acquisitions company. Pardon, wat zeg je? Precies, wij moesten ook even bijkomen.

 

Vaak zijns spacs niet erg succesvol. Een die dat wel was, is degene die Burger King overkocht en naar de beurs bracht.

 

Ei, ei, ei

Een (boterham met) spac is een investeringsbedrijf dat zichzelf op de beurs plaatst zonder ook maar enige bedrijfsactiviteiten te hebben. Ze maken dus geen omzet, geen winst, hebben geen bezittingen en hebben geen schulden. Het is een lege huls, om in beurstaal te blijven. Zoals jij zelfs weet worden de aandelen die zij beschikbaar hebben gesteld op de beurs gezet. DSCO zal dus ook aandelen uitgeven en met de totale opbrengst van die aandelen gaat het bedrijf op zoek naar kwetsbare diertjes, a.k.a. overnamekandidaten. Stel je voor het bedrijf haalt met de aandelen 60 miljoen op. Dan kan DSCO op zoek gaan naar een bedrijf dat in de etalage staat voor ongeveer die prijs. Als de prooi is overgenomen, zal de naam Dutch Star Companies One veranderen in die van het overgenomen bedrijf en zal die ook de beursnotering overnemen.

 

Seks of je geld!

Vaag concept. I know, maar toch is het een slimme zet van de ex-topmannen. Beleggers die de aandelen kopen weten totaal niet waar ze in investeren en/of het het waard is. Het kan een groothandel in zuivelproducten handelt, of het kan een erotische webshop zijn. dat wordt pas bekend op het moment wanneer de investering is gedaan. Als de overtuigden in DSCO beleggen en ze kunnen geen overnameprooi vinden, dan krijgen beleggers het grootste deel van de inleg terug. Tolerantie ten top hoor, super, maar wat gebeurt er als het wél lukt? Dat is nog veel interessanter, klaar voor? Nu komt het beste stukje tekst voor Hoek en Nanninga: je hebt een echt bedrijf in handen en kan dus een salaris uitkeren aan jezelf. Hoe goud is dat? Met vreemd geld een vreemd bedrijf opkopen om het vreemde geld uit te keren aan een bekende; jijzelf.

 

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.