“Turkije komt de EU voorlopig niet in”, zeggen Merkel en collega’s

Momenteel is de strijd voor het bondskanselierschap in Duitsland hard bezig. Gister stonden de twee leiders van de grootste partijen tegenover elkaar in een debat; Angela Merkel van de CDU en Martin Schulz van de SPD. Daarin waren ze het met elkaar eens dat Turkije geen plek in de EU verdient, eindelijk.

 

Ome Erdo

Het zijn eigenlijk de grootste concurrenten van elkaar, maar over deze kwestie waren ze het eens. Het is een unicum, alsof Geert Wilders Mark Rutte zou zeggen dat hij de crisis goed heeft doorstaan met de VVD. In ieder geval, Angela Merkel is een christendemocraat, een beetje in de richting van de CDA. Martin Schulz vindt zijn idealen beter terug bij de PvdA of SP, als je het moest vergelijken met de Duitse politieke partijen. Hoewel ze het met elkaar eens waren, zat er tocvh nog een subtiel verschil in de uitleg van de twee. Schulz wil Turkije onder geen enkel beding in de Europese Unie, ook niet als Erdogan nu poeslief doet. Merkel wilde de relatie met Turkije niet zó ernstig op slot zetten en zei dat het op dit moment niet handig is om door te praten. Wanneer onze Erdo weer een beetje normaal doet, zou het eventueel wel een optie zijn.

 

Toch is het bijzonder dat de Duitsers zo’n uitspraak doen, omdat het de grootste lidstaat is en dus ook het meeste invloed heeft. Wat Merkel zegt, gebeurt vaak. Andersom is dat ook zo. De kans dat Turkije niet in de EU zal komen is dus erg groot.

 

Uitkijken moeten we wel

Ook andere leden van de Europese Unie hebben gereageerd op de Turkse dictatoriale gebeurtenissen. Zo zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker: “Turkije is met grote stappen weg aan het lopen van de democratie en dus zien wij geen reden om ook maar in gesprek te gaan met de Turken.” Gevaarlijk is zo’n uitspraak wel, want de Turken krijgen nog wel steeds geld van ons om de vluchtelingenstroom tegen te houden. Wanneer ze ons bureaucratische en democratische gelöl zat zijn, zijn de grenzen een goed dreigmiddel voor Turkije. Ome Erdo gebruikt het dreigmiddel dan ook iedere keer. In ieder geval, voor de Turkije-critici onder ons, maak je geen zorgen.

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.