Grab ’em by the pussy! Bedrijven houden van Trump

Onze Donald is gister naar buiten gekomen met de grove plannen van het belastingbeleid dat hij wil gaan uitvoeren in de VS. Wat zijn doel is? Make America Great Again natuurlijk! Bedrijven kunnen in ieder geval opgelucht ademhalen, want Trump is heel tolerant naar het bedrijfsleven. 

 

Belasting? Nee joh!

Met tolerant naar het bedrijfsleven bedoelen we niet dat hij belastingfraude door de vingers zou zien. Ook niet dat hij wat speciale regelingen wil treffen voor Amerikaanse bedrijven. Dat is allemaal niets. Trump wil de winstbelasting voor altijd van 35 procent naar 15 procent brengen. Stel je voor je hebt een miljoen winst; nu moet daar dan 350.000 dollar van afgedragen worden. Bij The Donald z’n beleid hoef je dan maar 150.000 dollar te betalen. Hiermee wil Trump zeer waarschijnlijk de 5.000 miljard dollar die op bankrekeningen op de Kaaimaneilanden etc. staan terughalen naar de US of A.

 

“5.000 Miljard zei je?” Ja, echt. Alleen Microsoft heeft al 143 miljard dollar ergens op een buitenlandse rekening staan, zodat ze niet die 35 procent hoeven af te dragen. Apple heeft zo’n 250 miljard aan cash, en dat zal ook niet in de VS gestald staan. Kortom, er valt nog wat te behalen voor Trump. President George W. Bush heeft ook een keer geprobeerd om het buitenlands gestalde geld terug te halen. Dit is gelukt, maar in plaats van te investeren gingen bedrijven het geld uitkeren als dividend aan de aandeelhouders. Dat wsa dus niet de bedoeling.

 

Uhm, Trump?

Een ander plan van de Amerikaanse president is de belastingdruk van de middenklasse verlagen. Dat wil zeggen, het percentage van het inkomen dat betaald wordt aan belasting verlagen. Een heel goed en solidair idee, maar waarom zou je dan de winstbelasting omlaag gooien? Het geld moet tenslotte ergens verdiend worden. Trump: ‘Mensen krijgen meer geld om te besteden. Bedrijven kunnen weer hier produceren. Daardoor blijven banen behouden, zullen er nieuwe banen bijkomen en zullen bedrijven gaan strijden om Amerikaanse werknemers. Daardoor zullen de lonen gaan stijgen. Allemaal dankzij de grootste fundamentele belastinghervorming sinds 31 jaar.’ Wat onze lieve president niet meerekent, is dat het ook wel eens wat minder gaat met de economie en dat je het dan niet meer kunt betalen. Een les economie zal hem geen verkeerd doen, maar hij heeft ook genoeg adviseurs naast hem die de economie lessen wel hebben gevolgd.

 

Desalniettemin, gunnen we Trump dat zijn plan lukt. Dat zou mooi zijn voor alle Amerikanen.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.