711 miljoen e-mails en wachtwoorden op straat door groot datalek in Nederland

Vanochtend kregen we een mailtje van CamHatch in de mailbox die aangaf dat er door een spambot genaamd Onliner Spambot meer dan 700 miljoen e-mailadressen inclusief wachtwoorden op straat liggen. De eigenaar van HaveIbeenPwned, waar je kunt zien of hackers je e-mailadres in handen hebben, kreeg deze info door van veiligheidsonderzoeker met de naam Benkow. HaveIbeenPwned stuurde het vervolgens de wijde wereld weer in.

 

Jouw e-mail?

De server die gehackt is door de Onliner Spambot staat in Nederland en dus ook grote kans dat er Nederlandse e-mailadressen tussen zitten. Als je wilt weten of die van jou er tussen zit klik HIER. De ontdekker Benkow is gespecialiseerd in deze tak van sport en heeft deze spambot dan ook helemaal uitgepluist. Hij zegt dat het doel van de hackers is om spam te versturen en wanneer je de mail opent of op iets klikt in die spammail, dat ze alles van je kunnen zien. Waar je de mail opent, met welke telefoon, hoelaat, enzovoorts. De hacker weet dan ook gelijk dat je e-mailadres nog actief is. Vanuit daar kan de hacker het verdere werk doen, zoals wachtwoorden achterhalen. Benkow heeft de hackers meer dan een jaar gevolgd en weet dus erg goed hoe ze te werk gaan.

 

Grootste ooit

Het is het grootste datalek ooit, althans, van de datalekken die niet tot een bepaald bedrijf behoren. Een ander grote spamlijst was die door River City Media die de e-mailadressen ook gebruikte voor spamlijsten en spambots. Daar werden veel, maar ‘slechts’ 393 miljoen e-mailadressen en wachtwoorden buitgemaakt door phishing. Het absoluut grootste staaltje meesterwerk van hackers was een miljard accounts van Yahoo stelen. Cyberveiligheid wordt dus een steeds belangrijker onderwerp, ook voor de politiek.

 

Het hele verhaal van HaveIBeenPwned is HIER te lezen.

 

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.