Eindelijk, we kunnen de belastingontduikers uit de Panama Papers aanpakken

Ken je de Panama Papers nog? Waardoor ineens heel veel belastingontduikers aan het licht kwamen, maar waar later nooit meer iets mee is gedaan? Die documenten zou de Nederlandse overheid over kunnen nemen van de Duitsers, onder bepaalde voorwaarden. 

 

Papiertjes

Panama Papers dus. Meer dan 200 Nederlandse bedrijven staan er bij het bedrijf Mossack Fonseca ingeschreven. Dit bedrijf is gevestigd op Panama en zorgt ervoor dat de Nederlandse bedrijven belasting kunnen ontduiken via het land. Het is blijkbaar nog steeds een onderwerp waar de overheden zich mee bezig houden en daarom heeft Duitsland de Panama Papers voor 5 miljoen gekocht. Nu willen ze de documenten aan Nederland verstrekken. De Duitsers willen wel alleen de onderdelen die voor Nederland van belang kunnen zijn delen. Het gebeurt alleen onder bepaalde voorwaarden, maar voorlopig zijn die voorwaarden nog niet bekend. Staatssecretaris Wiebes zegt dat hij er alles aan zal doen om aan relevante informatie te komen. Zou ook een beetje gek zijn, als hij zegt dat hij het er lekker bij laat zitten, maar dat terzijde.

 

Uhm, Wiebes…

De Panama Papers lijken op het eerste gezicht heel groots, maar niet wanneer je beseft dat 75 procent van de grootste Amerikaanse bedrijven (Apple, Wal-mart, Microsoft etc.) via Nederland belasting ontduiken. Per jaar gaan er duizenden miljarden door ons land, waarvan we uiteindelijk maar een paar tientallen miljoenen aan belasting voor vangen. Die Panamese papiertjes zijn leuk, maar het echte probleem (als je het als een probleem ziet) ligt in ons eigen kleine kikkerlandje. Ons eigen land is namelijk zeer gunstig als vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven. We worden dan ook het grootste belastingparadijs ter wereld genoemd, zelfs nog boven de Kaaimaneilanden en de Caraïben.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.