DOEI! CEO Samsung voor vijf jaar achter slot en grendel

Jij dacht dat alleen de Holleeders en de Escobars van deze wereld flink werden veroordeeld voor misdaden? Niet dus, de topman van Samsung heeft het vaandel van witteboordencrimineel hooggehouden en verdwijnt daarom nu voor vijf jaar achter Zuid-Koreaanse tralies. Het is tenminste geen Noord-Koreaanse; elk nadeel heb z’n voordeel.  

 

Misdaad loont, niet

Lee Jae-Yong, CEO van Samsung dus, is beschuldigd en veroordeeld van omkoping, verduistering en meineed. Meineed is het liegen tegen de rechter en jury terwijl je onder ede staat. Hij probeerde de Zuid-Koreaanse president Park Geun-Hye om te kopen via haar goede vriendin en rechterhand Choi Soon-Sil. Die president is inmiddels afgetreden en kijkt aan tegens een levenslange gevangenisstraf, ofwel, die is nog een tikje zenuwachtiger voor het uiteindelijke oordeel. Lee kan namelijk nog in hoger beroep gaan, en dat gaat hij ook doen. Zelf heeft hij er vertrouwen in dat de veroordeling uiteindelijk verworpen zal worden.

 

RAAR

Er is één raar dingetje. Waarom krijgt Lee maar vijf jaar straf en de oud-president Hye levenslang? Dat kan hem allereerst in de positie zitten. Een president heeft een grotere voorbeeldfunctie dan een topman van een kapitalistisch instituut a.k.a. Samsung, om het maar even moeilijk te zeggen. Daarnaast heeft Lee nooit echt direct van de omkoping geweten, alleen hij heeft hem blijkbaar wel goedgekeurd, zo zegt de rechter. Vijf jaar is ook nog een milde straf, vergeleken met de twaalf jaar die geëist was tegen hem.

 

Stuurloos

Waarom is deze veroordeling van Lee zo belangrijk voor het zakenleven? Zoals je weet is Samsung beursgenoteerd en hebben miljoenen mensen aandelen van het bedrijf. Een topman is nodig om de hoofdstrategie van een bedrijf uit te stippelen samen met adviseurs. Daarnaast hakt de topman de belangrijkste knopen door. Die leiding valt nu dus weg, voor vijf jaar. Zonder duidelijke strategie is een bedrijf eigenlijk nergens. Samsung zal vast wel back-ups hebben, maar toch is het niet optimaal. De beurskoers viel dan ook naar beneden na de uitspraak van de rechter.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.