Duitsland haalt meer dan 50.000 goudstaven terug naar eigen land

Je zal het maar hebben liggen, 50.000 goudstaven. Elk land heeft wel een voorraad en vaak ligt een deel dan overzees. Duitsland heeft dan nu ook weer de helft van alle goudstaven die ze bezitten terug in eigen land. Ze hadden de goudstaven overzees geplaatst, omdat ze destijds bang waren dat het goud in handen zou komen van de Sovjet-Unie, het huidige Rusland.

 

Operatie Goud

Afgelopen woensdag is de operatie helemaal voltooid. De goudstaven, die een gezamenlijke waarde hadden van 27,9 miljard dollar (!), lagen opgeslagen in een bank in New York. Deze zijn vanuit New York naar Frankfurt gevlogen, het financiële centrum van Duitsland. Ook lagen er goudstaven opgeslagen in Parijs, deze konden dan ook naar franken worden verandert in een noodgeval. Nu hebben Frankrijk en Duitsland echter dezelfde valuta, dus heeft het goud daar houden ook nog weinig zin. De hele operatie hoorde eigenlijk pas in 2020 voltooid te worden, maar hoe eerder, hoe beter.

 

Hoeveel zei je?

In New York lag 674 ton aan goudstaven die elk een waarde hadden van 519.000 dollar. In totaal ligt er nu onder de bank in Frankfurt een aantal van 53.780 goudstaven, die ieder ongeveer vijftien kilo wegen. Zelfs al zou je al deze goudstaven zelf in bezit hebben, dan ga je een grote opslagruimte moeten vinden om alles in het geheim weg te leggen. Al deze goudstaven zouden namelijk niet in een woonkamer passen, tenzij je in Wassenaar woont. Duitsland heeft nu weer iets meer dan 50 procent van al hun goudstaven op eigen bodem. De Federal Reserve (centrale bank VS) houdt nog 36,6 procent in handen en de Bank of England (centrale bank Engeland) ook nog 12,8 procent. Dat betekent dat Duitsland voor een totale waarde van ongeveer 55 miljard aan goudstaven heeft. Nederland heeft, heel zielig, maar 19 miljard euro aan goudvoorraad.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.