Waarom is er zoveel kritiek op Mario Draghi, oppergod van de Europese Centrale Bank?

Er komt steeds meer kritiek op de Bowser a.k.a. eindbaas a.k.a. voorzitter van de Europese Centrale Bank, de centrale bank van de hele Europese Unie. Waarom? Hij houdt niet op met het strooien van geld. Normaal zou niemand in de wereld dit erg vinden, maar in dit geval ligt het even anders. Mario Draghi ziet er geen kwaad in.

Even terug

Na de crisis was er een probleem: niemand wilde meer geld uitgeven, omdat mensen dat apart wilde houden voor de echte slechte tijden. Daardoor maakten bedrijven nóg minder winst, hadden ze nóg minder mensen nodig, werden er nóg meer mensen ontslagen en hadden ze nóg minder geld te besteden. Met minder geld kun je minder bij spullen bij bedrijven kopen enzovoorts… De cirkel is rond. Wat deed de ECB om de economie weer aan te zwengelen? Die kocht obligaties op van banken. Wat zeg je? Obligaties. Dat zijn heel simpel gezegd schuldpapieren. De ECB koopt van banken als ING een stukje van de schuld op en die wordt met rente terugbetaald aan de ECB. Omdat de ECB de obligaties toch wel zou opkopen gingen de banken de rente op obligaties op 0% zetten.

De banken hoefden dus geen rente te betalen over hun schuld, omdat de ECB alle obligaties van banken zou opkopen, hoe dan ook. Hierdoor konden de grote banken dat geld weer goedkoop uitlenen aan consumenten en bedrijven. Voor nieuwe technologieën of een nieuwe auto, bijvoorbeeld. Normaal ligt de rente van een lening rond de 6%, maar omdat de grote banken nu ook goedkoop aan geld konden komen, houden zij de rente ook laag voor consumenten en bedrijven. Dat zorgt ervoor dat de bestedingen toenemen (auto’s kopen met goedkoop geleend geld > bedrijven meer winst > nemen meer mensen aan > mensen meer verdienen > meer uitgeven > etc.) en dat is gebeurd.

En nu?

Vandaag de dag zitten we weer in een goede economische tijd, maar de ECB koopt nog steeds voor 60 miljard per maand aan obligaties uit heel Europa op. Veel economen zeggen dat dit allang niet meer nodig is, want het gaat weer goed met de economie. Mensen hebben weer wat te besteden en banken zijn weer ‘gezond’. De rente kan dus echt wel wat omhoog, zeggen ze.

“Waarom zou je de ECB niet gewoon zijn gang laten gaan?” De economie heeft nu grotendeels gesteund op het goedkope geld wat de grote banken van de ECB hebben gehad. Nu ze weer genoeg geld hebben moeten ze het op eigen houtje kunnen doen. Anders blijft de economie kunstmatig aangestuurd door dat goedkope geld en dat is niet de bedoeling. Uiteindelijk moet de economie zonder hulpmiddelen door kunnen gaan.

Je zou dus zeggen dat Mario Draghi, voorzitter van de ECB, nu wel even zal stoppen met dat zogenaamde steunprogramma. Vooralsnog heeft hij daar geen plannen voor en dat vinden economen ernstig. Wordt vervolgd!

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.