Een exclusief kijkje op een van de weinige Noord-Koreaanse nieuwssites

Je zou het niet verwachten, maar de inwoners van Noord-Korea mogen zo af en toe ook op de interwebs. Dan praten we natuurlijk wel over het zeer geregisseerde internet dat is goed gekeurd door de Supreme Leader himself. Nu is de site zelfs te bekijken voor inferieure westerse pionnen, zoals wij. 

Eindelijk

Het is een klein kijkje achter de schermen in het land waarover eigenlijk vrij weinig bekend is. Ja, we weten dat Kim-Jong Un zijn bevolking voorschotelt dat hij niet poept en dat je maar uit 28 haarstijlen kunt kiezen, maar dat is oud nieuws. Un heeft een hekel aan alles wat Westers is en zorgt ervoor dat de bevolking elke dag te horen krijgt hoe slecht de westerse wereld wel niet is. Kapitalisme? Fout. Computers thuis? Alleen voor de elite. De normale burger moet dan ook naar een openbare plek om toegang te krijgen tot computers, zoals de bibliotheek of universiteit. Eenmaal daar kun je dan niet even naar Google, maar heb je slechts een aantal websites die zijn goedgekeurd door de overheid. Deze zijn aangesloten op het netwerk van Kwangmyong.

 

Ook gaan er zo’n 4 miljoen smartphones in Noord-Korea rond. Deze gaan natuurlijk ook gelijk op het Noord-Koreaanse netwerk en als je er nieuwe apps op wilt, moet je naar een speciale winkel. Daar krijg je dan tegen betaling de nieuwe apps op je telefoon, zegt althans Erick Tseng. Hij is opperbaas van de apps bij Facebook en is 8 dagen lang in Noord-Korea wezen kijken hoe het er daar nu eigenlijk echt aan toegaat. Zijn hele ervaring is HIER terug te lezen, het is het waard. In deze blog vertelt hij onder andere hoe alles voor de toeristen wordt verdoezeld en hoe streng ze daar omgaan met foto’s maken en dingen over de ‘Dear Leader’ zeggen.

 

De nieuwssite van Noord-Korea die dus ook bereikbaar is voor westerlingen heet Rodong Simmun. De naam komt van het mediabedrijf Rodong News en is de officiële krant van de Arbeiderspartij van Noord-Korea. Jij bent hier natuurlijk alleen voor die site. Klik HIER en je wordt doorgelinkt naar de Noord-Koreaanse Telegraaf.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.