Wie is Aliko Dangote: de man die 50 miljard naar Europa en de VS brengt?

Misschien heb je het al ergens anders gelezen, maar de Afrikaan Aliko Dangote gaat komende jaren 20 tot 50 miljard dollar in Europese en Amerikaanse bedrijven investeren. Heel slim, want de Afrikaanse markten zijn nogal impulsief. Zo is de beste man al een keer 5 miljard verloren, doordat de Nigeriaanse munt ineens veel minder waard werd. Tsja, met nu nog 12 miljard dollar hebben we niet echt medelijden met hem. Maar hoe heeft hij de knaken verdient en wat wil hij precies gaan doen in Europa en de VS?

Hij heeft de langste

Het is de rijkste Afrikaan en volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft hij zo’n 12 miljard dollar aan vermogen. Dat wil zeggen, de waarde van zijn aandelen, zijn huizen, kantoorpanden et cetera. Alles wat hij bezit dus. In 1957 geboren in Nigeria begon hij zijn leven met het verkopen van snoepjes in de regio. Hij had financieel te vrezen, want zijn grootvader was Alhaji Alhassan Dantata. “Wie?” Dantata was de rijkste Afrikaan van zijn tijd, een titel die Dangote nu dus heeft overgenomen. Slecht had Aliko het dus totaal niet. Zijn eerste professionele stappen zette hij in 1977, op 20-jarige leeftijd. Toen richtte hij de Dangote Group op, een kleine handelsonderneming die eigenlijk niets meer deed dan het opkopen en doorverkopen van grote partijen eten, zoals rijst. Later breidde het bedrijf van Dangote al snel uit en ging hij verder met het en vervoeren en exporteren van cement.

 

Vandaag de dag mag het bedrijf van Dangote een echte multinational heten, met vestigingen in meerdere Afrikaanse landen. Zo zit het hoofdkwartier in Lagos en heeft hij vestigingen in Ghana, Zuid-Afrika en Zambia. Onder de Dangote Group vallen de bedrijven Dangote Cement, Dangote Flour en Dangote Sugar Refinery. Op de Nigeriaanse beurs is de totale waarde van het bedrijf 14 miljard Amerikaanse dollars waard (dat is redelijk veel). Behalve de voedingsindustrie is de Dangote Group ook een belangrijke speler in het Afrikaanse vastgoed. Tsja, je moet iets met al dat geld.

Overzees

Dus, wat wil deze tamelijk onbekende Afrikaan nu ineens in Europa en de Verenigde Staten? Ja, investeren, snappen wij ook. Alleen waarin? Hij heeft zijn hele leven zijn geld verdiend aan het importeren en verkopen van spullen, dus zal hij dit ook in de andere continenten gaan zoeken? Of gaat hij juist voor de digitale investeringen, omdat die hier verder ontwikkeld zijn? Voor zover we weten liggen zijn interesses bij de hernieuwbare energie, ofwel duurzame energie. Ook heeft hij al een tijdje de voetbalclub Arsenal op het oog, maar die deal is nog nooit rondgekomen. Ook kan hij investeren in technologieën die hij vervolgens in Afrika weer kan gebruiken. Hij wilt dat Afrika geen voedsel meer hoeft te importeren uit het Westen, maar dat zelf kan doen. Dan is het zelf produceren de enige optie en dat wil hij realiseren. Wellicht dat hij dit doet met Europese technologie. We houden je in ieder geval op de hoogte.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.