LIJSTJE! De 20 grootste private banken ter wereld

Iedereen houdt van lijstjes en daarom hoopten we jou er ook blij mee te maken. Dit keer zijn het de 20 grootste private banken ter wereld, dat wil zeggen, niet-van-de-overheid banken voor vermogende mensen. Er staat zelfs een Nederlandse bank in! Welke dat is? Kijk mee. 

Even voor alle duidelijkheid, de grootte van de bank is gemeten door middel van het beheerd vermogen. Hoeveel geld de bank beheert is dan ook wat de plek bepaald, inclusief spaargeld, klanten waarvoor het geld belegd wordt,  et cetera. Daar gaan we!

De 20 grootste private banken ter wereld

ABN AMRO!

ABN AMRO is de Nederlandse bank die het tot de top 20 van allergrootste banken heeft geschopt met een beheerd vermogen van 216 miljard dollar. Vergeleken met UBS is onze bank echter niets, want UBS spant de kroon met 2 biljoen. UBS is een Zwitserse bank en daarom is het niet heel gek dat daar het meeste geld staat. Zwitserland heeft niets te maken met EU-regels en is vaak heel strikt met het bankgeheim. Ofwel, alle criminelen doen er slim aan om hun zwarte geld bij UBS weg te zetten.

 

Dat ABN AMRO in het lijstje ‘private banken’ opduikt is op zijn minst een beetje raar, want de bank is nog steeds voor 63 hele procenten van de staat. Het is dus feitelijk nog een overheidsbank, maar toch zit hij in de top 20. Tsja, wij hebben het lijstje niet gemaakt. Het gaat hier wel over de private banking-tak van ABN, namelijk ABN AMRO MeesPierson, dus wellicht is dat het. In ieder geval, de Europese banken groeien niet tot nauwelijks terwijl de rest van de banken goed door blijft groeien. Deutsche Bank, nonchalant Deutsche genoemd door de echte zakenbankiers, maakte een daling van 25 procent mee en staat nu op 227 miljard dollar. Dit komt onder andere door de lange reeks rechtszaken die ze hebben moeten doorstaan. Daarin hebben ze vaak geld betaald aan de tegenpartij om niet naar de rechter te hoeven. Voorbeeldje: in een rechtszaak hebben ze geschikt voor 7,2 miljard dollar.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.