Eerst Brexit, nu willen de Britten economisch weer meedoen

Het lijkt wel een spel tikkertje op de lagere school: “ABC ik kap ermee”, totdat de tikker weg is om dan vervolgens weer vrolijk in de horde mee te rennen. Dat kan natuurlijk niet, maar is wel wat het Britse parlement voor ogen heeft met de Brexit.

Voor de leek

Je weet na ruim een jaar hopelijk wel wat een Brexit inhoudt. Voor de complete leken op dit gebied: het is de Britse uittreding uit de EU, British Exit is verkort tot Brexit en vandaar die naam. Hierdoor zou Groot-Brittannië weer een eigen politiek beleid kunnen creëren, in plaats van duizenden immigranten te moeten accepteren door het beleid van de Europese Unie. Nu mogen ze dus zelf bepalen of ze de grenzen open willen, maar er zit natuurlijk ook een addertje, zo niet cobra, onder het Europese gras. De Britten mogen nu geen gebruik meer maken van de vrijhandelsverdragen met alle landen die lid zijn van de Europese Unie. Dat betekent dat er altijd bij export en import een extra belastingheffing gerekend wordt en niet zomaar producten uit GB kan kopen zonder op te letten. Economisch is zo’n Brexit dus op korte termijn erg nadelig. Op de lange termijn weten we dat nog niet.

Twee walletjes

De Britten zijn dus uit de EU gegaan, omdat ze het zat werden dat de Europese Unie steeds meer macht kreeg ten koste van de landen zelf. Daarbij wisten ze dat, als ze eruit gingen, de vrijhandelsverdragen met Groot-Brittannië ook werden ontbonden. Nu willen ze daar echter toch weer over onderhandelen. Dat heet dan een douane-unie, waar de economische grenzen uitgevaagd worden als het ware. Dus vrij verkeer van goederen en allemaal dezelfde regels wat betreft de handel.  Tsja, het kan, maar de Brexitonderhandelaar Guy Verhofstadt namens de EU spreekt over ‘een fantasie’, en wellicht terecht.

 

Het is aan de andere kant wel in het belang van Nederland dat er weer zo’n vrijhandelsverdrag zou komen met de Britten. Nederland exporteert namelijk voor zo’n 45 miljard dollar per jaar aan hen, dat is zo’n 10 procent van de totale export (428 miljard dollar). Van de Britten is het dus nogal een brutale zet, maar het is wel in het belang van de Nederlander.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.