‘t Is weer zo ver! Chinezen kopen onze babymelk op

In 2013 is het ook al een keer gebeurd: Chinese handelaren die massaal Nederlandse babymelkpoeder opkopen om deze in China weer veel duurder door te verkopen. Nu zijn ze dus weer terug.  

Albert Heijn heeft gelijk al maatregelen genomen tegen de kopers van de babymelkpoeder. De supermarktketen zegt dat de pakken Nutrilon worden opgekocht in hoeveelheden van 1 tot 5 en daarna direct naar China verscheept worden. Maar waarom is er in godsnaam zoveel vraag vanuit China? Het is nogal bijzonder dat Chinese consumenten het babypoeder 7.000 kilometer willen laten vervoeren en er dan ook nog eens grof geld voor betalen. Dus, waarom?

Levensbelang

Het team van WRM Magazine geeft daar geweldig antwoord op en daar kun je dus ook het uitgebreide antwoord lezen (HIER). De hoofdreden is dat er in China een aantal jaren geleden heftige ongelukken met babymelk gebeurd zijn. Zo zijn er meermaals kinderen overleden aan de Chinese variant van onze Nutrilon en sindsdien worden deze producten niet meer vertrouwd. Omdat Nederland bekend staat om de grote en gespecialiseerde productie van zuivel – ook in China – is het dus logisch dat Chinezen de producten die daarmee te maken hebben uit Nederland willen. Vooral als het om een kwestie van leven en dood gaat, namelijk de gezondheid van de baby.

 

Voor de Nederlandse consument is deze run op de producten niet erg fijn. In 2013 was er zoveel vraag dat de vraag het aanbod overtrof. In normaal Nederlands betekent dat er niet genoeg geproduceerd kan worden en dat er dus lege schappen in de winkels ontstonden. Aan de andere kant is het ernstig dat de Chinese consumenten geen zuivere babymelkpoeder kunnen kopen, omdat de bedrijven daar heel laconiek met het product omgaan.

Wachten

De enige oplossing is wellicht het wachten totdat het toezicht op Chinese melkproducenten versterkt wordt en totdat de Chinezen hun eigen melkproducenten weer gaan vertrouwen. Tot die tijd is het belangrijk dat de supermarkten er goed toezicht op houden – als ze maatschappelijk ingesteld zijn natuurlijk. Voor Nutricia – het bedrijf achter Nutrilon – zijn dit heerlijke tijden. Alle producten worden immers binnen no-time verkocht.

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.