Afbeelding: Namam b.v., via wikiportret.nl (CC BY-SA 4.0)

Heeft Lil’ Kleine eigenlijk wel miljoenen op de bank staan?

Het is de Nederlandse rapsensatie van dit moment. Lil’ Kleine, een alias voor Jorik Scholten, heeft een drukker schema dan een kok tijdens Kerstmis en aan de toplijsten te zien zal dat voorlopig nog wel even zo blijven. Dus, fuck alle oude rappers boven 30 jaar. Wij gaan kijken hoeveel Lil’ Kleine per jaar binnenharkt, kijk je mee?

Online-inkomsten

Ja, online-inkomsten zijn altijd een extra zakcentje voor de artiesten, desalniettemin erg belangrijk. Hoe meer je gestreamd wordt, hoe bekender je bent en hoe meer je dus ook kunt vragen voor de optredens. Optredens brengen namelijk pas echt geld in het laatje. Anyway, streaminginkomsten. Youtube slaan we over, want die inkomsten zijn verwaarloosbaar. Als we naar Spotify kijken zien we dat Je Boy per maand 2,1 miljoen keer gestreamd wordt. Doe dat keer de gemiddelde inkomsten per stream (0,004 dollar) en je komt per maand op 8.400 dollar per maand. Lil’ Kleine houdt uiteindelijk een klein deel van dat bedrag over, omdat ook zijn platenlabel en zijn artiestenbureau een groot percentage ontvangt. We schatten dat hij zo’n 30 procent van het totaal overhoudt en dat brengt de teller op 2.520 dollar, of 2.300 euro (op het moment van schrijven). Voor een gemiddelde Nederlander zou het feestje hier al stoppen, maar voor rappend en zingend Nederland is dit pas het eerste stuk taart.

Deezer is het andere bekende streamingplatform. Hoeveel hij daarop wordt geluisterd is onbekend, omdat de muziekdienst daar geen gegevens over loslaat. Zonde. Ook kunnen we niet in het bedrijf van Lil’ Kleine zelf kijken (Kleine Moeite B.V.), omdat hij blijkbaar niet verplicht is jaarrekeningen openbaar te deponeren (zie HIER).Optredens en bezittingen

Het grote geld, eindelijk. De richtprijs voor een halfuurtje Kleine is zo’n 6.750 euro, het kaliber Ronnie Flex dus. Uiteindelijk zal hij per show ook ‘maar’ zo’n 30 procent overhouden. Dat is 2.025 euro per show. In een interview heeft Lil’ Kleine aangegeven dat hij soms negen shows per nacht doet. Dat zou betekenen dat hij in één avond bijna 20.000 euro binnenhaalt. Als we nu naar zijn agenda kijken zien we in augustus alleen al 18 shows en dus nemen we die ter indicatie. In totaal verdient hij dan aan optredens 36.450 euro per maand. Per jaar is dat 437.400 euro. Dit bedrag is dan het absolute minimum, want we schatten het liever lager in dan hoger (anders krijgen we geen kritiek, daar leven we op).

Daarnaast heeft Lil’ Kleine een aantal maanden geleden een miljoenenpand gekocht aan de grachten, voor ongeveer 890.000 euro. Cash heeft hij hem alleen niet kunnen kopen. Er rust een hypotheek op van 1,5 miljoen, wel zo fijn. Wat voor auto Jorik rijdt? Een Range Rover ter waarde van 153.000 euro, en die moet haast wel cash afgerekend hebben.

Ofwel, als we het totaalplaatje op gaan maken dan komen we zo uit op een jaarsalaris van 465.000 euro met een huis van bijna 900.000 en een auto van 153.000. Hij zal dus nog geen miljoenen op de bank hebben staan, maar goed verdienen doet hij zeker. Over een aantal jaar kan hij dus genieten van zes nullen op zijn bank.

Afbeelding: Namam b.v., via wikiportret.nl (CC BY-SA 4.0)

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.