Gaat Generation Z zich weer afzetten tegen het linkse gedachtegoed?

Het stereotype voor ‘’jongere’’ is een GroenLinks-stemmende Amsterdamse hipster die nooit kinderen wil, regelmatig geniet van een jointje of een pilletje en een grote afkeer heeft voor traditie en normen en waarden uit het verleden. Maar deze jongere, de Milennial, krijgt binnenkort een opvolger: de GenZennial. Maak kennis met Generation Z, de meest conservatieve generatie jongeren sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Stereotypes

Het woord ‘’Milennial’’ heeft een hele lading gekregen. Eén keer Googlen onthuld een canvas aan plaatjes van bebaarde mannen, biologisch veganistisch eten, kapitalen aan de nieuwste Apple-gadgets en politiek correcte vriendengroepjes met netjes één persoon van elke belangrijke etniciteit. De Milennial staat bekend om zijn hippe, progressieve levensstijl. Financieel gezien geeft hij zijn geld liever uit aan reizen, Iphones en boodschappen bij de Ekoplaza dan aan zijn spaarrekening of een hypotheek. In Amerika stemden ze overwegend op Hillary Clinton en in het Verenigd Koninkrijk waren ze tegen Brexit en voor de Labour Party . Hoe ze in Nederland gestemd hebben is niet helemaal duidelijk, maar gezien de hype rond Jesse Klaver is er wel een inschatting te maken.

De Millennial is de drijvende kracht achter een cultuur van politieke correctheid. Universiteiten die alles en iedereen genderneutraal proberen te maken, safe spaces en ‘’stilteruimtes’’ (lees: gebedshuizen) op onderwijsinstellingen, optochten met mannen in korte rokjes [http://politiek.tpo.nl/2016/01/17/rokjesdag-blote-benen-en-ontkenning-van-ongemakkelijke-waarheden/] na de massa-aanrandingen door Noord-Afrikanen in Keulen om maar de schuld aan alle mannen als collectief te kunnen geven: noem maar op.

Wederopstanding

De Millennial krijgt echter een opvolger: Generation Z komt eraan. Deze generatie jongeren, geboren vanaf 1997, is niet alleen met technologie en het internet opgegroeid, maar kan zich geen wereld herinneren die níet connected was. En Generation Z ontpopt zich als een conservatieve generatie, als tegengeluid op de progressieve Millenials.

Het onderzoek naar deze generatie is op dit moment vooral gebaseerd op Amerikaanse jongeren. Je kunt echter verwachten dat de generatie in Europa, net als voorgaande generaties, vergelijkbare patronen zullen vertonen.

Volgens een studie uit 2016 is Generation Z is kritisch op de liberale lifestyle van Millennials. Ze nemen veel minder vaak tattoo’s, gaan rustiger om met drank en drugs en zijn de heisa om transgenders en genderneutraliteit helemaal zat. Daarnaast zijn ze religieuzer dan hun voorgangers: 41% is wekelijks bezig met kerkbezoeken of andere religieuze diensten.

Ook is Generation Z zuiniger. GenZennials zijn opgegroeid met de wereldwijde financiële crisis, en weten daarom maar al te goed dat de bomen niet tot in de hemel groeien, en dat geld sparen een deugd is . Generation Z zoekt voor ze een product koopt goed uit wat de investering op kan leveren, of dat nou een nieuwe telefoon of een universitaire studie is. Ook weet Generation Z maar al te goed hoe belangrijk het is om op eigen benen te kunnen staan: van steeds schaarser wordende vaste aanstellingen hoef je het niet te hebben in een wereld waar alles geautomatiseerd wordt, van Albert Heijn-kassa’s tot hele hotels. Misschien komt daar nog eens bij dat de verstikkende politieke correctheid van universiteiten uitzaait naar hippe werkgevers zoals Google, waar onlangs een werknemer ontslagen werd na kritiek op diversiteitsquota. Probeer daar maar eens aan de bak te komen.

Ook in Nederland?

Let wel: dit gaat vooralsnog vooral over Generation Z in Amerika. Het politieke klimaat waarin een generatie opgroeit is ook erg belangrijk voor welke houding mensen aannemen. Amerikaanse Millenials groeiden op in de jaren dat George W. Bush president was, en snakten naar een nieuw, progressief geluid. Leden van Generation Z groeiden op onder Obama, en hebben waarschijnlijk de tegenovergestelde generatie. In Nederland zal het gematigder zijn. Dat zie je nu al, want hoewel er waarschijnlijk veel (vooral hoogopgeleide) jongeren op Jesse Klaver gestemd hebben, wezen peilers als IPSOS voor de verkiezingen uit dat veel jongeren met hbo- of mbo-achtergrond juist op rechtse partijen wilden stemmen.

De vraag is nu natuurlijk nog of rechtse jongeren wel geëngageerd willen raken. Gaat het jongerenorganisaties van gevestigde partijen zoals de JOVD van de VVD en het CDJA van het CDA lukken om deze jongeren aan zich te binden? Voegen ze zich bij het Forum voor Democratie? Hoe dan ook, het is belangrijk dat jongeren hun stem laten horen, zeker als die in gaat tegen het progressieve status quo van de voorgaande generaties.

Lex Cornelissen