Jouw goedkope kleding komt niet uit China, maar uit Noord-Korea

Toch fijn om te weten dat je kleding niet gemaakt wordt door kindertjes, maar door de bevolking van het dictatoriale land Noord-Korea. Kleding met het label “Made in China” zou namelijk daar vandaan komen, vanwege de goedkope arbeidskrachten die er in het land van de Untjes lopen.

Kijk maar uit

Handelaren die zaken doen namens China en Noord-Korea hebben deze onthullingen gedaan op voorwaarde van anonimiteit. Dat lijkt inderdaad handig, want met Kim weet je nooit hoe het sprookje afloopt als de ‘dader’ bekend is. De handelaar weet ook te onthullen dat het ten opzichte van Chinese productiekosten tot 75 procent scheelt. Waarom betalen wij dan niet 75 procent minder voor een kledingstuk? Tsja, denk je nu echt dat textielbedrijven ons het voordeel gaan geven in plaats van zichzelf? Dan helpen we je graag uit de droom. Het zijn bedrijven en die pakken liever een dikkere winst dan dat ze meer korting geven – over het algemeen.

Helaas

“We vragen de Chinese leveranciers of ze open willen zijn naar hun klanten, maar het kan zijn dat de uiteindelijke koper zich er niet bewust van is dat de kleding in Noord-Korea is gemaakt”, zegt een Chinese zakenman. Dat is een beetje valse hoop natuurlijk. Te vergelijken met de uitspraak “de daders krijgen een eerlijk proces” in het dictatoriale Korea.

De vraag is natuurlijk of jij ook kleding aan kan hebben die in Noord-Korea is geproduceerd. Het antwoord of die vraag is ‘ja’. De Chinezen exporteren de Noord-Koreaanse kleding naar eigenlijk alle delen van de wereld, zoals Japan, de Verenigde Staten en onze bijna superstaat Europa. Of de mensen in Noord-Korea zullen profiteren van de extra business met China? Grote kans dat dat niet zo is. Alle bedrijven zijn daar staatseigendom dus de enige die ervan profiteert is feitelijk alleen our beloved leader Kim-Jong-Un en aanhang.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.