Wat spookt Shell uit in het verre Nigeria?

Ja hoor, Shell is weer eens bezig met een operatie in het verre buitenland waar we over het algemeen geen weet van hebben. Dit keer is het Nigeria. De Nigeriaanse bevolking heeft de Shell-plant bestormd omdat niemand in Nigeria zou profiteren van de operatie waarmee het Engels-Nederlandse concern bezig is. Reden voor een kijkje achter de schermen. 

Wat moet Shell in Nigeria?

Oké, oké, duidelijke vraag. Als we eens kijken wat de officiële activiteiten in Nigeria zijn komen we vier dingen tegen, die niet allemaal erg noemenswaardig zijn. Simpel samen te vatten in: olie voor de kust van Nigeria oppompen en verkopen. Per jaar kunnen er in het olieveld Bonga North West zo’n 40.000 olievaten geproduceerd worden, dus dat is nogal winstgevend voor Shell. Verder staat er dat Shell Nigeria ook helpt (want Shell is zo aardig) met het ontgrendelen van het ‘gaspotentieel’ in Nigeria. Wat daar dus staat is dat Shell het gas mag oppompen in Nigeria en dat het land hoopt dat Shell voor werkgelegenheid zorgt. Waarschijnlijk zal het ook gewoon een percentage aan de Nigeriaanse regering betalen om daar te mogen pompen, maar daar hebben we geen weet van.

 

Eigenlijk is er overal waar onze Nederlandse trots aan wal komt wel protest. Antarctica? Greenpeace op je dak. Nigeria? Protest. Dit is dan ook niet zo raar, we hebben te maken met een van de meest vervuilende bedrijven in de wereld. Vooral in deze tijd van constante verduurzaming, hebben mensen geen behoefte aan oliezoekende en gasoppompende multinationals.

De bestorming van Shell

Shell heeft in het verre Nigeria ook een zogenaamde plant, zoals al in de inleiding stond, om al hun olie en gas te verwerken. Deze is dus bestormd door Nigerianen, omdat de Nigerianen alleen maar negatieve gevolgen voelen van de komst van Shell. Zo krijgen ze bijvoorbeeld geen werk, hun infrastructuur wordt niet verbeterd en hebben ze kritiek op de milieuvervuiling in het gebied. Niet heel raar toch? Komt er ineens zo’n multinational naar je gebied, zonder ook maar wat bij te dragen aan de lokale bevolking. Integendeel, het is alleen maar een last. Nigerianen zijn klaar met de overheid die westerse bedrijven naar het land laat komen voor mooie dealtjes en veel winsten, en terecht.

 

Of het het enige incident in een ander land is van Shell? Nee joh! Een maand geleden kregen ze de mensenrechtengroep Amnesty International op hun dak, omdat Shell medeplichtig zou zijn aan vier moorden. Hoe? Shell zou de regering om veiligheidstroepen hebben gevraagd om in te grijpen bij de protesten tegen hen, terwijl Shell wist dat dat zou uitdraaien op mensenrechtenschendingen. De protesten kwamen van de actiegroep Ogoni 9, waarvan vier mannen geëxecuteerd zijn door de regering. Dit is redelijk kortgeleden gebeurd en zal dus ook nog zeker een staartje krijgen.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.