De rijken hebben weer een nieuw belastingtrucje: de gemene rekening

Als je veel geld hebt en daar van wilt genieten, kun je het in Nederland goed uitgeven. Een probleem is echter wel dat je vanaf een salaris van ongeveer 66 duizend per jaar 52 procent belasting gaat betalen. Je houdt dan van elke euro slechts 48 cent netto over. Om te zorgen dat er minder geld naar de Belastingdienst moet, hebben rijken vaak belastingconstructies waardoor ze minder belasting moeten afdragen. Ze hebben dus weer een nieuw trucje gevonden.

De gemene rekening

Het nieuwe trucje gaat via een fonds voor gemene rekening. Pardon? Een fonds voor gemene rekening is een soort bedrijf waar verschillende mensen hun geld inleggen en één enkele beheerder aanstellen. Normaal betaal je over vermogens van groter dan 25.000 euro 1,2 procent belasting over je totale vermogen. Omdat de rente nu erg laag staat, groeit het spaargeld van mensen vaak niet met 1,2 procent per jaar, waardoor zij geld verliezen. Met een fonds voor gemene rekening betaal je alleen belasting over wat er écht is verdiend dat jaar. Voorbeeldje nodig? Hier komt hij:

 

Gerrit wordt deelnemer 1 en Mark deelnemer 2 in het fonds. Mark wordt beheerder van het fonds en opent op zijn naam een bankrekening. Gerrit en Mark leggen ieder € 500.000 in en storten dit bedrag op de geopende bankrekening. De rente op deze rekening bedraagt 0,5% per jaar (5.000 euro). Omdat Gerrit en Mark de fonds voor gemene rekening hebben betalen ze alleen voor wat ze echt hebben verdiend. Ze zijn een bedrijf en dus gaat er 20 procent winstbelasting vanaf (1.000 euro). Ze houden 4.000 euro over en als ze dit uitkeren naar zichzelf moet daarover inkomstenbelasting betaald worden, zo’n 25 procent, wat ook neerkomt op 1.000 euro. Je hebt dus in totaal 2.000 euro belasting betaald op een vermogen van 1 miljoen euro (2×500.000).

 

Hoe ziet dit eruit als we het simpele sommetje maken van de vermogensrendementsheffing? Bij deze heffing wordt er gerekend dat je 4 procent rendement op je spaargeld per jaar haalt, en over dat rendement wordt dan 30 procent belasting geheven. Ofwel, 0,04 x 0,3 = 1,2 procent aan belasting over je totale vermogen. Er moet belasting betaald worden over je vermogen min 25.000 (want heffingsvrije vermogen is 25.000 euro), wat neerkomt op 975.000 in dit geval. Dat is 975.000 x 4% x 30% = 11.700 euro aan belasting die je zou moeten betalen. Dat is bijna zes keer zoveel als via het fonds voor gemene rekening.

Nog meer voordelen

Het is niet het enige voordeel dat je goedkoop al je geld kunt stallen, maar ook anonimiteit vinden de rijken van ons land geweldig. Zoals je in het voorbeeld zag kunnen er meer deelnemers in het bedrijf zitten, en hoeft er maar een iemand op te treden als beheerder. De rest kan dus anoniem geld toevoegen, zonder dat heel Nederland en de Belastingdienst mee geniet. Zelfs met de nieuwe wet voor meer transparantie wat betreft belastingen blijft deze vorm van belasting heffen redelijk niet-transparant.

 

Zelf van plan om dit trucje te doen? Het loont pas echt vanaf bedragen boven de 100.000 aan spaargeld, dus spaar nog maar even door.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.