We hebben niet genoeg personeel; werkgevend Nederland heeft problemen

Daar zit je dan in je topeconomie met een zorgstelsel, mooie pensioenen en veel consumptie. De economie is er weer bovenop en jij en ik laten het geld weer rollen zoals we dat ooit eerder gedaan hebben. Toch zal de economie hemzelf niet zijn als er weer iets mis is. 

Krappe arbeidsmarkt

Het probleem met goede economieën is dat wanneer ze iets te goed draaien, er te weinig gekwalificeerd personeel is voor bedrijven. Stel je voor dat je als bedrijf heel veel producten verkoopt en toe bent aan uitbreiding van je bedrijf. Je wilt 20 nieuwe personeelsleden aannemen om te zorgen dat je bedrijf kunt groeien. Helaas ga je niemand vinden, want bijna iedereen in Nederland heeft een baan. Waarom zouden ze je dan naar jouw bedrijf gaan, als ze al beschikbaar zijn? Dat is dus de situatie waarin ‘werkgevend Nederland’ zit. Ze kunnen niet genoeg goed gekwalificeerd personeel aannemen, want dat is er nu eenmaal niet. Economen van de Rabobank (die dit onderzoek hebben gepubliceerd) hebben becijferd dat 7 procent van de economie hier last van heeft. Vooral in de technische sector hebben ze graag dat wat meer volk zich zou aanmelden. Ongeveer een derde deel van de IT-bedrijven zeggen dat het tekort aan goed personeel de belangrijkste belemmering is voor hen, en dat is erg veel.

Auto erbij

Hoe is deze krappe arbeidsmarkt op te lossen? Ja, dat is een goede. Je snapt natuurlijk ook dat (in deze tijd) nooit iederéén een baan kan hebben en dat er altijd wel mensen werkloos blijven. Wat het natuurlijke gevolg kan zijn is dat werkgevers betere arbeidsvoorwaarden geven, zoals een leaseauto, thuiswerken of meer vrije dagen voor de familie. Het gaat er in deze strijd om welke werkgever het aantrekkelijkst is en in deze tijd gaat dat het talent aantrekken. Bedrijven die dat niet snappen, hebben een kans dat ze niet genoeg personeel kunnen vinden.

Deze arbeidsmarkt geldt trouwens niet alleen in de hoogopgeleide IT-sector, maar ook in callcenters, hoveniersbedrijven en schoonmaakdiensten. Het gaat goed met de economie, maar werkgevers kennen nog wel de nodige problemen.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.