Intertrust dondert sterk naar beneden op heerlijke beursdag

Wie dondert er naar beneden? Intertrust. Dit bedrijf is eigenlijk de hel van de Belastingdienst, want het heeft 40.000 ‘entiteiten’ (lees: belastingconstructies) om bedrijven over de hele wereld te helpen belasting te ontwijken. Zelf noemen ze het liever belastingadvies. Intertrust heeft 60 procent van de Fortune 500 bedrijven als klanten, zoals Walmart. Gister donderde ze ineens naar beneden op een mooie beursdag. What’s wrong?

Alarm

Het aandeel Intertrust daalde met maar liefst 15,7 procent en voor een aandeel is dat in een dag heel veel. Normaal schommelt een aandeel zo’n 3 procent per dag, en dat is al ruim. Dus, wat is er? Intertrust heeft gister een winstwaarschuwing afgegeven. Dat is een officiële waarschuwing waarmee je aan beleggers laat weten dat de resultaten lager zullen uitvallen dan verwacht. De koers zal bij zo’n waarschuwing dan natuurlijk wel dalen, maar het zal nog erger zijn als beleggers daar bij de publicatie van de jaarlijkse winstcijfers achter zouden moeten komen. Dan kun je namelijk boze beleggers én een scherpe koersdaling verwachten.

De winstwaarschuwing kwam met wat uitleg: “de omzet in het tweede kwartaal krimpt en de winst en groei in de rest van het jaar zal lager uitvallen dan verwacht.” Dat zou dan weer komen door hoge juridische kosten, IT-kosten en een lagere omzet in Nederland dan verwacht. Misschien wel de belangrijkste is het hoge personeelsverloop bij Intertrust na het uitkeren van bonussen. Hoog personeelsverloop betekent niets meer dan een hoog percentage dat vroegtijdig vertrekt door welke reden dan ook. De CEO David De Buck zegt:”In maart betalen wij bonussen uit, enige teleurstelling over die bonussen heeft een impact gehad.” Ofwel, de bonussen zijn te laag geweest en nu hebben mensen ons verlaten, omdat ze er ontevreden over waren.

En nu?

“Moeten we nu maar zeggen dat Intertrust er niet meer bovenop komt? Ik bedoel, de belastingmaatregelen worden steeds strenger, dus ze zouden alleen maar kunnen krimpen.” Je zou gelijk kunnen hebben, want dit is de tweede winstwaarschuwing die ze in een jaar afgeven. De winstcijfers zijn niet dramatisch en daarom zou een min van bijna 16 procent ook wel erg veel zijn. Wellicht dat beleggers nu hebben ingezien dat ze het aandeel beter kunnen verkopen, zodat ze in ieder geval van dat hoofdpijndossier af zijn. Je moet wel altijd onthouden dat de beurs altijd overdrijft. Hij is of veel te enthousiast, of veel te negatief.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.