Waar je op moet letten bij de nieuwe roamingregels in de EU

Sinds 15 juni geldt er een nieuw beleid van de Europese Unie waardoor roaming eigenlijk niet meer bestaat. Al het internet dat je nu in het buitenland verbruikt, komt uit je normale bundel en hoef je niet meer apart te betalen. Wat is er veranderd en wat zijn de valkuilen?

Afschaffing roamingkosten

Normaal als je naar het buitenland ging, moest je het internetgebruik uitzetten of een speciale buitenlandbundel kopen met bijvoorbeeld 500MB. Dan kon je alsnog internetten in het buitenland, zonder dat je een hoog bedrag per MB moest betalen. Tegenwoordig ligt dat heel anders en zijn eigenlijk alle roamingkosten afgeschaft. Buitenlandbundels zijn dus verleden tijd, gelukkig. Vanaf nu komt het uit je normale internetbundel en heb je geen plotselinge kosten meer. Toch zijn er valkuilen waarvoor je uit moet kijken, en wij zouden onszelf niet zijn als we die eens voor je op een rijtje zouden zetten. Komen ze.

Valkuilen

Nummerrrrr één: de afschaffing van roamingkosten geldt alleen voor landen in de Europese Unie. Ga je naar Zwitserland? Zonde, je betaalt gewoon extra kosten per MB. Ook als je langer dan vier maanden in het buitenland zit mag je provider extra kosten rekenen voor de bundel. Een wereldreis zit er dus niet in. Of nou ja, één keer in de vier maanden even terug naar Nederland vliegen is ook een oplossing. Wanneer er onbeperkt sms’en en bellen in je bundel zit, kun je die vanaf nu ook gewoon gaan gebruiken in alle EU-landen. Als allerlaatste gelden er datalimieten. Deze zijn per provider apart geregeld en moet je daarom ook even voor jezelf opzoeken. Bij Tele2 mag je bijvoorbeeld maximaal 6GB aan data (per maand) in het buitenland ‘uitgeven’, terwijl dat bij T-Mobile op 10GB ligt. Zoals we al zeiden, kijk even naar de regels van je eigen provider, want bij sommige providers zit Zwitserland wel binnen de bundel bijvoorbeeld (KPN).

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.