De belangrijkste vragen over Trump jr. en de Russische samenwerking

De afgelopen weken is er vrijwel niets anders in het nieuws dan Donald Trump jr. Hij zou met een Russische advocate gesproken hebben die belastende informatie over Hillary beloofd had. Het presidentschap van Trump was al niet zo succesvol wat betreft mediakritiek. Dat ze dit er nu bij krijgen is niet echt optimaal. Hier staat alles wat je moet weten over de situatie zelf  en de gevolgen ervan.

What happened?

Tijdens de presidentscampagne voor de Amerikaanse verkiezingen ging het er hard aan toe. Trump hield monologen over hoe slecht Clinton voor de VS zou zijn en Clinton deed dat op haar beurt weer over Trump. Het was eigenlijk een wedstrijd trashtalking in plaats van een wedstrijd voor het presidentschap. Donald Trump sr. deed er alles aan om ervoor te zorgen dat Hillary Clinton in een kwaad daglicht werd gezet. Een beetje belastende informatie van de Russen over Clinton zou daarbij heel goed van pas komen, zal Trump jr. vorig jaar juni gedacht hebben. Hij kreeg van een ‘bevriende bemiddelaar’ te horen dat een Russische advocate mogelijk belastende informatie over Clinton had. Trump jr. zocht op advies van z’n bemiddelaar contact met Natalia Veselnitskaja, de Russische advocate. De belastende informatie was verkregen door de Russische overheid, omdat zij zich inspande voor de verkiezing van het Trump-kamp.

“Dit was puur oppositie-onderzoek naar Hillary Clinton. Misschien was dit wel het concrete bewijs voor alle verhalen die ik al jaren hoorde.” Uiteindelijk werd het duidelijk voor hem dat de gesprekken niets zouden opleveren.

Mogelijke vervolging

“Kan Trump jr. zomaar de bak indraaien voor deze actie?” Nee. In ieder geval niet direct. Het is heel lastig om aan te tonen dat hij iets strafbaars gedaan heeft. Samenzwering met een andere partij is namelijk niet strafbaar. Dat is het alleen wanneer je gaat samenzweren over een strafbaar iets. Of Trump jr. dit heeft gedaan is nog niet duidelijk, maar het lijkt er in ieder geval niet op. Hij heeft sowieso de informatie nooit ontvangen, omdat hij er geen meerwaarde in zag. De meningen zijn echter gigantisch verdeeld over of hij nu crimineel bezig was.. Natuurlijk vindt de oude running mate van Hillary Clinton, Tim Kaine, dit ‘meineed en mogelijk verraad’. Er is inderdaad gelogen toen Trump jr. zei dat hij geen enkele banden met de Russen had en dat is ernstig, maar niet strafbaar. Liegen in de rechtbank onder ede is strafbaar, niet in een persconferentie.

Wat het nog moeilijker maakt (ben je er nog?) is dat mensen eigenlijk nooit berecht worden voor niet-uitgevoerde plannen. Trump jr. was van plan om de belastende info te verspreiden, maar heeft dit nooit gedaan. Hij heeft de informatie niet eens gehad en weet dus ook niet wat het was.

Richard Painter, die eerder voor George W. Bush werkte, ziet wél juridische mogelijkheden tegen Trump jr: “Als iemand liegt over zijn contact met de Russen of een andere buitenlandse regering kan hij daarvoor worden vervolgd.” Toch benadrukt ook hij dat eerst alles onderzocht moet worden.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.