Wat gebeurt er op het grootste evenement ter wereld: de G20-top?

Het kan zonder enige twijfel het grootste evenement ter wereld worden genoemd wat betreft politiek. Op de G20 komen de 20 belangrijkste gebieden bij elkaar om over van alles en nog wat te praten. Dit jaar is de G20-top in Hamburg, maar wat gebeurt er allemaal tijdens zo’n top?

Wat is het?

G20 betekent Group of Twenty. In deze groep zitten de 19 economisch belangrijkste landen in plus de Europese Unie. Deze Group of Twenty vertegenwoordigd 85 procent van alles wat er in de wereld verdient wordt en heeft twee derde van de bevolking onder zijn hoede. Dat is ook niet zo gek met China in de groep (1 mld inwoners). De G20 wordt elk jaar ergens anders gehouden en de hoofdpunten van het evenement liggen vooral bij de wereldwijde thema’s, zoals internationale handel, de crisis en werkgelegenheid. Dit jaar is het evenement in Hamburg, Duitsland.  Vroeger was het alleen een bijeenkomst voor de Ministers van Financiën, maar na de crisis van 2008 komen tegenwoordig de (minister-)presidenten naar de G20.  Even een lijstje van alle 19 landen en de EU:

 1. Argentinië
 2. Australië
 3. Brazilië
 4. Canada
 5. China
 6. Frankrijk
 7. Duitsland
 8. India
 9. Indonesië
 10. Italië
 11. Japan
 12. Mexico
 13. Rusland
 14. Zuid-Afrika
 15. Saoedi-Arabië
 16. Zuid-Korea
 17. Turkije
 18. Verenigd Koninkrijk
 19. De Verenigde Staten
 20. De Europese Unie

De thema’s

Deze top was historisch omdat Trump en Poetin elkaar voor het eerst zagen op live-tv. Uiteindelijk was het niet zo bijzonder, maar het was toch een mooi fotomoment. De Europese Unie wil vooral met Trump in gesprek over zijn protectionisme. Protectionisme is een land afschermen voor buitenlandse producten, om zo binnenlandse producten de kans te geven. Snap je Trump’s slogan nu? Ook wordt er gesproken over terrorisme en klimaatverandering, weer zo’n punt dat Trump niets interesseert. Hij heeft al meerdere malen gezegd dat hij niet in de klimaatverandering gelooft zoals de rest van de wereld dat doet. Hij is tenslotte niet voor niets uit het Klimaatakkoord van Parijs gestapt.

Ook een mooie opsteker voor ons kikkerland: Nederland is er dit jaar bij als gast! Nederland is dit jaar uitgenodigd door Duitsland en wordt vertegenwoordigd door premier Mark Rutte, Jeroen Dijsselbloem en Bert Koenders.

Protesten

Er zijn niet alleen maar mooie afspraken gemaakt in Hamburg. Drie nachten lang zijn er grote protesten geweest die de hele stad uitgebrand hebben. Het kunnen dan ook eigenlijk geen protesten meer genoemd worden, maar rellen. Auto’s die in de fik vlogen, ramen ingeslagen, ME’ers die gewond op de grond lagen en ga zo maar door. De demonstranten protesteerden tegen het slechte beleid voor klimaatverandering van alle landen. Ook protesteerden ze tegen het feit dat de landen niet goed vrede zouden kunnen houden. Wat doe je dan? Juist, je gaat de politie te lijf. In totaal zijn er 476 politieagenten gewond geraakt, 186 demonstranten opgepakt en 225 gevangen gezet. Voor de hele top zijn er 20.000 politieagenten ingezet.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.