Wat zou een samenwerking tussen Trump en Poetin betekenen?

Trump heeft op Twitter gister weer eens een tweet de wereld in gestuurd. Dit keer stelde hij voor om een gezamenlijke cyberdienst op te starten met Poetin. Deze veiligheidsdienst zou hackersaanvallen tijdens verkiezingen moeten voorkomen, maar er is nogal wat kritiek op. 

Domste idee ooit

Zowel de Democraten als de Republikeinen staan zeer kritisch tegen het idee. Lindsey Graham, een Republikeinse senator, zei: “Het is niet het domste idee dat ik ooit heb gehoord, maar het komt er redelijk bij in de buurt.” Trump heeft inmiddels ook weer getweet dat de cyberdienst waarschijnlijk geen werkelijkheid zal worden. Hij zei: “Het feit dat president Poetin en ik een cyberveiligheidsdienst bespraken, betekent niet dat ik denk dat het mogelijk is. Dat is het niet.” Hoe dan ook, het domste idee ooit zal het blijven volgens sommige parlementsleden.

Wat levert een samenwerking op?

De banden tussen de Verenigde Staten en Rusland zijn eigenlijk nog nooit super geweest. Nu is er ook nog steeds veel wantrouwen. Toch lijkt Trump een nieuw leven in de relatie geblazen te hebben. Poetin kan The Donald wel waarderen en ook Trump vindt Poetin geen slechte man, een echte bromance. Dat neigt dus naar samenwerking en nauwere banden, zoals een pact tegen Noord-Korea. Misschien kan er geen samenwerking gecreëerd worden op het gebied van online veiligheid, maar wel op het gebied van informatie-uitwisseling en andere vlakken. Kortom, wat zou zo’n samenwerking voor de wereld betekenen?

Dan moeten we eerst kijken naar de gebieden waarop samenwerking plaats kan vinden. Je gaat bijvoorbeeld niet samenwerken met de geheime diensten en kennis uitwisselen over nucleaire raketten. Wel kun je de samenwerking aangaan op het gebied van ruimtewetenschappen en ruimtereizen, de oorlog tegen IS en economische vrijhandel van en naar beide landen. Met dat eerste zijn de twee landen al bezig en dit heeft Trump gedaan om de eerste stap te zetten naar betere relaties tussen Rusland en de US of A. De Russische ambassadeur zei dat verdere samenwerking kan leiden tot gezamenlijke proeven naar leven op Mars: “Dat is een prominent punt op onze agenda. Onze programma’s (van Amerika en Rusland, red.) zijn niet precies hetzelfde, maar bieden genoeg kans voor serieuze samenwerking.”

Europa in de kou

Samenwerken op het hoogste toneel van de wereld is nooit makkelijk. Er moet overal rekening mee worden gehouden en ook internationale verdragen zijn vaak lastig. Trump wil heel graag nauwere banden met Rusland, maar de NAVO (waar Amerika inzit) heeft nog steeds sancties openstaan tegen Rusland. Deze sancties zijn ingezet om Rusland te straffen voor annexatie van De Krim. Als Trump deze sancties te niet doet en vrolijk met Rusland een relatie opbouwt, dan staat Europa er helemaal alleen voor. Doemdenken is natuurlijk iets wat je niet moet doen, maar als Europa er alleen voor staat tegen Rusland én Amerika, kan het wel eens goed fout gaan. Poetin zijn overnamezucht kan toeslaan en kan de Slavische landen verder annexeren. Zoals gezegd, dit is doemdenken. Het beste scenario zou zijn dat Amerika de banden met Rusland aansterkt en daarmee voor meer stabiliteit in Europa zou zorgen. Als Trump daarmee de Amerikaanse belangen ook nog eens kan vervullen, dan heb je een stabiele situatie.

 

Voor de duidelijkheid: de headerfoto is nep.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.