Hoeveel energie in Nederland is nu écht zuinig?

Groene stroom, windenergie, zonnen-energie klinken allemaal heel hoopvol en het lijkt erop dat we in Nederlands al goed op weg zijn. Toch is er nog genoeg dat gedaan kan worden in duurzaamheid. De beste indicator: hoe meer stemmen GroenLinks heeft, hoe meer er gedaan moet worden. 

Hoeveel?

Groene stroom en alles wat daarbij hoort is alles wat milieuvriendelijk wordt opgewekt, in tegenstelling tot grijze stroom. daarbij komt veel CO2 vrij. Het doel van de Nederlandse overheid is dat in 2020 14 procent van onze totale stroomverbruik groen is. Nu zitten we op 6 procent en we hebben nog zo’n 3 jaar. Hoewel de duurzame bedrijven uit de grond schieten, is de doelstelling nog altijd niet echt in zicht. We zijn nog niet eens op de helft. Aan de andere kant worden mensen zich steeds bewuster van het klimaat. Er ontstaan bijvoorbeeld projecten om met de hele straat zonnepanelen aan te schaffen. Het kan in twee jaar dus ineens veel sneller gaan waardoor de doelstelling wel gehaald zou worden.

Nog een ander ding: groene energie wordt nu nog enorm gesubsidieerd door de overheid, dus dat kan ook een reden voor mensen zijn. Die hebben geen interesse in het klimaat, maar wel in de portemonnee. Of de instelling van mensen echt veranderd is dus nog maar de vraag.

Slechtste kind van de klas

Van de landen uit de Europese Unie staan wij bijna onderaan wat betreft schone energie. Alleen Luxemburg en Malta doen het nog slechter. De afspraken van 2020 zijn met alle EU-lidstaten gemaakt en die verschillen per land. Kroatië moet in 2020 20 procent hernieuwbare energie opwekken, maar zit al op bijna 28 procent. Zweden heeft als doel 49 procent en noteerde eind 2014 meer dan 52 procent. Zie je nu hoever Nederland achterligt?

Berekeningen van verschillende instituties hebben uitgerekend dat Nederland rond de 12 procent uitkomt in 2020. Dat is niet de gevraagde 14, en dat terwijl het op het eerste oog niet heel moeilijk lijkt.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.