De mooiste bedrijven uit het techwalhalla Silicon Valley

Over het businesscentrum in de Bay Area zijn zelfs hele films en documentaires gemaakt. Silicon Valley is the place to be wanneer het gaat om (technische) start-ups. Bedrijven als Facebook en Google hebben daar hun eerste echte hoofdkantoor gehad en nu zit het vol met honderden andere potentiële multinationals. Wij zijn op zoek gegaan en hebben de mooiste bedrijven in en uit de Bay Area voor je op een rijtje gezet. 

Tesla

Wie kent het niet? Tesla moest in de lijst opgenomen worden. In 2003 ging het bedrijf van start als Tesla Motors, maar kort geleden heeft het de naam veranderd in alleen Tesla. Elon Musk wilde met zijn compagnons bewijzen dat benzine niet de toekomst had en dat het wel mogelijk was om zelfs auto’s zuinig te maken. De Tesla Supercharger laad de auto volledig op binnen 40 minuten. Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen met je iPhone… Als je een goed oog voor techniek hebt is het ook nog eens lekker verdienen bij de autofabrikant, want een mechanical engineer verdient er zo’n 100.000 dollar per jaar.

EMC

Ha, dit bedrijf kende je nog niet, hè? Wij eerlijk gezegd ook niet, maar het bedrijf EMC focust zich op dataopslag en big data. Big data is eigenlijk niets meer van alle data dat een bedrijf heeft nuttige conclusies trekken en begrijpbare data maken. De naam EMC stamt af van de relativiteitstheorie van Einstein, E = MC2. Verder is er een tevredenheid van 76 procent in het bedrijf. Wellicht komt dit omdat iedere nieuwe werknemer begeleiding krijgt van een ervaren werknemer en de werknemers samen voetballen en softballen. Ook kunnen werknemers gewoon thuis werken, want waarom zou je mensen in de drukte van een bedrijfspand hun werk laten doen?

Cisco Networks

Iedereen met een werkende internetverbinding heeft dit bedrijf vrijwel zeker in zijn of haar huis staan. Cisco Networks zorgt voor allerlei IT-netwerken, en dus ook voor jouw wifi. Het bedrijf is misschien wel het meest flexibele bedrijf ter wereld, want zo’n 67 procent van de werknemers hebben de privilege om op afstand te werken. Ook hebben ze op het kantoor een fitnesszaal, fietspaden, foodtrucks, cafés en zelfs een kinderopvang voor de werkende vrouwen. Over gemak gesproken.

Workday

Workday is een bedrijf dat voor softwareoplossingen voor bedrijven zorgt. Dan moet je denken aan dashboards zodat afdelingen precies kunnen zien wat de werknemers namens het bedrijf uitgeven, binnengehaald hebben en andere handige tools. Dit alles om ervoor te zorgen dat werknemers meer kunnen doen en managers zich bezig kunnen houden met het innoveren van het bedrijf. De werknemers bij Workday zijn dan ook zelf heel tevreden: “Ik heb nog nooit te horen gekregen dat ik wat dagen (betaald) vrij moest nemen. Er wordt niet verwacht van me dat ik dan op e-mails of telefoontjes reageer. Vrij is ook echt vrij. Werken bij Workday is fantastisch!”

KPMG

Ja, zelfs een oersaaie sector als accountancy kan technisch zeer begaafd zijn. KPMG zorgt ervoor dat, net als alle andere bedrijven in Silicon Valley, de werknemershet goed naar hun zin hebben en dat er altijd op 100 procent gewerkt kan worden. Werknemers zeggen dat ze er altijd goed begeleid worden en veel ruimte krijgen van managers. Dat is toch wel mooi, met bijna 31.000 werknemers op de teller.

Zillow Group

Dit bedrijf kan binnen een halve seconde bepalen of jij een hypotheek kan krijgen, zonder dat je ook maar een hypotheekadviseur zult spreken. Op basis van meer dan 70.000 algoritmen bepaalt het bedrijf, na invulling van wat gegevens, of jij je geld kunt krijgen. Een van de dingen waar de software van het bedrijf op let is bijvoorbeeld hoe snel jij je salaris intypt. Wanneer je daar te lang overdoet, zou je wel eens kunnen liegen. Drie keer per jaar biedt het bedrijf haar werknemers een volledige week aan waarin werknemers nieuwe ideeën en passies kunnen ontdekken. Dit gebeurt in een ‘Hack Week’. De ideeën mogen ook voor de werknemers zelf zijn in plaats van voor Zillow zelf.

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.