Google mag 2,4 miljard betalen en Nederland zegt bedankt

Google heeft gister even een boete opgelegd gekregen van de hoogste Europese rechter. De boete voor Google is 2,4 miljard en dat is de hoogste boete ooit die door de Europese Commissie is opgelegd. Dat bedrag is hoger dan de jaarlijkse EU-bijdrage van Bulgarije, Estland, Kroatië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta en Slovenië bij elkaar opgeteld (thanks Thomas).

Waarom zo’n hoge boete?

Google is een megabedrijf, een multinational. Miljarden euro’s winst zijn alles behalve een uitzondering voor dit soort bedrijven. Dat is echter niet gelijk een reden voor de hoge boete. Het bedrijf heeft zoekresultaten gemanipuleerd, zodat concurrenten van Google soms pas op de vierde pagina van Google verschenen. En zeg nou zelf, de laatste keer dat jij naar de tweede pagina van Google ging is een hele tijd geleden. Het zit zo: Google heeft een een eigen vergelijkingsplatform voor online-shopping. Hier kennen wij sites als Beslist.nl en Kieskeurig.nl die voor ons het werk doen als het gaat om prijsvergelijken. Google zou deze concurrenten opzettelijk uit de markt drukken door eerst de resultaten van Google Shopping te laten zien. Dit mag niet van de Europese rechter, zij noemen het concurrentievervalsing. Wat doe je dan? Juist, je legt een boete op van 2.4 miljard.

De hoogte van de boete wordt bepaald door een aantal factoren. Hoe lang heeft Google dit bijvoorbeeld gedaan? Hoeveel profijt (in euro’s) hebben ze hiervan gehad en in hoeveel landen hebben ze het gedaan? Ofwel, blijkbaar vond de Europese rechter het een kwalijke zaak.

Dijsselbloem: “Grazi Google!”

Wat? Onze MinFin die Google bedankt voor een boete die zij moeten betalen aan de Europese Unie? Jazeker, want de boete wordt opgeteld bij de totale opbrengsten die de EU per jaar heeft. Als er aan het einde geld overblijft dan wordt dit naar ratio uitgekeerd aan alle EU-lidstaten. Nederland draagt zo’n 5 procent van de totale kosten van de Europese Unie bij, dus als de boete naar ratio wordt verdeeld onder de lidstaten, krijgt Nederland 5 procent van 2,4 miljard. Dat zijn zo’n 120 miljoen hele euro’s die Dijs in z’n zak kan steken.

Google heeft niet zoveel last van deze boete, want de zaken gaan goed. In 2015 (meest recente gegevens) maakte het moederbedrijf van Google, Alphabet, zo’n 16,3 miljard dollar winst. Daarmee vergeten we nog even dat Google ook nog 60 miljard euro op de bank heeft staan. Ze kunnen ze die 2,4 miljard euro echt wel lijden dus.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.